De fapt, această urmărire absurdă de aproape cinci decenii nu a avut decât o singură rațiune: Arsenie Boca a fost o persoană carismatică, capabilă să atragă mulțimile de credincioși. Autoritatea puternică, capacitatea de convingere erau elemente de potențial pericol, chiar dacă niciodată părintele nu a făcut ceva dubios. Prin urmare, părintele Arsenie a fost scos din mănăstire și ținut sub supraveghere pentru un „posibil“ care nu s-a întâmplat niciodată și pentru a împiedica pe oameni să se apropie de o persoană care le vorbea atât de convingător despre Hristos.
În dosarul său, printre multele hârtii fără valoare, există și câteva mărturii frumoase despre părinte, cu atât mai revelatoare cu cât sunt date de oameni aflați sub anchetă sau informatori. Una din ele datează din 1964 și aparține informatorului „Iulian Nicoară“, care spune despre părintele Boca următoarele: „Ducând o viață extrem de severă și supunându-se unei asceze riguroase, s-a impus atenției tuturor călugărilor și credincioșilor care mergeau la mănăstire. El mânca foarte puțin și numai legume, numai de post. El dormea jos pe podele și se ruga necontenit, stând ceasuri întregi în genunchi la rugăciune. A început apoi să predice și să spovedească credincioșii care veneau la el. Atât în predică, cât și în spovedanie era sever, aspru cu greșelile, cu păcatele oamenilor.
A fost extremist, era riguros și exagerat în pretenții de viață curată, de post, de rugăciune, de înfrânare, de spiritualism. Pentru sine a început să scobească în stânca muntelui, la înălțimi mari, o celulă, unde voia să se retragă și să trăiască izolat de lume. Construcția fizică fiind puțin rezistentă - el a fost totdeauna slab, palid, anemic -, s-a îmbolnăvit de piept. Medicii i-au interzis postul și i-au recomandat hrană și odihnă.
Faima lui de călugăr riguros, de om al lui Dumnezeu, mersese până la marginea țării. Lumea venea nebună spre el (…). Era în timpul războiului. Dureri, necazuri și suferințe erau multe. Țăranii și intelectualii veneau cu sutele, cu miile de pretutindeni să-l vadă, să-l audă, să stea de vorbă cu «Sfântul» de la Sâmbăta“.
O altă mărturie frumoasă aparține lui Nichifor Crainic, fiind dată cu ocazia anchetei din 1955: părintele Arsenie Boca „este de reală valoare spirituală, care s-a făcut foarte cunoscut în părțile ardelene prin viața lui personală, riguros morală, prin predicile lui de o mare putere de influență asupra sufletelor și printr-o pătrunzătoare artă de a lămuri stările de psihologie religioasă și de a da sfaturi duhovnicești (…). În scurtă vreme, Mănăstirea Sâmbăta de Sus a ajuns un loc de pelerinaje religioase, sute și mii de oameni venind să-l asculte pe părintele Arsenie. Până în anul 1945, dată după care eu nu mai știu nimic, mișcarea de la Sâmbăta de Sus avea un caracter pur religios, fără nici un fel de amestec politic“.
Mai târziu, în lume, Arsenie Boca era adesea ispitit să vorbească despre politică, Biserică și comunism. Răspunsurile au fost, de fiecare dată, cum nu s-au așteptat informatorii. Astfel, în 1967, Boca răspundea informatorului „Rafael“: „Eu n-am făcut politică niciodată și nici nu voi face. Mă voi încadra și voi respecta legile țării, dându-mi exemplu din Biblie, când la Iisus au venit evrei cu o monedă cu efigia împăratului, voind să vadă ce spune. Iisus a spus: dați Cezarului ce-i al Cezarului și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu“.
Mai multe lucruri a spus părintele în dialogul cu „Vicol Tatiana“, din 1976: „Conducerii de astăzi nu-i trebuie mănăstiri. Ei au lăsat câteva mănăstiri istorice și atât. Ei vor ajunge să cuprindă întreg pământul și vor conduce lumea. Până atunci va fi bine de noi. Atunci se va vedea care este creștin adevărat, că va răbda toate. Care nu, va cădea în valul lumii.
Eu (informatoarea) am zis: eu nu cred că vor ajunge să cuprindă tot pământul, mai ales că sunt oameni fără credință.
Arsenie Boca a răspuns: Sunt îngăduiți de D-zeu și le ajută să pună stăpânire pe întregul glob pământesc (…). Nu te pune cu ei rău, ci să fii credincioasă, că Dumnezeu este în orice loc, la Ierusalim ca și la noi. Căci biserica din inima noastră nimeni nu o poate dărâma. (…) Dumnezeu cere de la noi faptele și sufletele, atât. Trebuie să fim dezbrăcați de orice și numai pe Dumnezeu să-L avem în suflet“.
Aceste scurte mărturii se adaugă sutelor, poate miilor de amintiri despre părintele Boca, culese și publicate după 1990, alături de diverse însemnări personale, predici, cuvântări scrise de părinte sau consemnate de alții. Numărul extrem de ridicat al acestor volume dovedește impactul profund pe care personalitatea părintelui a avut-o asupra a mii de oameni. Din păcate, dintr-un anumit punct de vedere, aceste ediții sunt mai mult acțiuni de pioasă restituire și de inițiere duhovnicească. Lipsește încă o „ediție critică“, realizată pe baze științifice, a însemnărilor părintelui sau a mărturiilor despre el, care să ajute la înțelegerea mai completă a unui duhovnic de excepție și a unui teolog valoros. Cine dorește să scrie o biografie serioasă a lui Arsenie Boca sau să analizeze concepțiile sale spirituale și teologice cu siguranță va avea mult de muncă. Iar, după 20 de ani de la trecerea părintelui la cele veșnice, acest lucru se impune cu necesitate.
|