View Single Post
Vechi 05.06.2012, 23:57:41
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit Rusia,impresii din pelerinaj,2010

RUSIA
IMPRESII DIN PELERINAJ
ANUL 2010

INTRODUCERE

Inca din anul 2009 mi-am propus sa merg sa ma inchin la locurile sfinte din RUSIA ,sa vad cit mai mult si cu cit mai putini euro.Stiam ca intre dorinta si realizare reusita poate sa fie multe greutati .De aceea fiind in toamna anului 2009 la Schitul HUTA,din BIHOR,la o Sfinta Liturghie in zi de Duminica,am participat cu ceilalti credinciosi la inconjurarea schitului cu terenul sau dimprejur cu preot ,cu icoane si cintind .Eu am luat de pe perete icoana SF.SERAFIM DE SAROV,la care m-am rugat simplu ,ca si cum as fi vorbit cu SFINTUL in mod direct ,zicindu-I de 3 ori ,la luarea icoanei ,pe drum si la punerea icoanei din nou pe perete URMATOARELE CUVINTE:SFINTE SERAFIM TE ROG AJUTA-MA SA MERG LA ANUL SI SA MA INCHIN LA LOCURILE SFINTE DIN RUSIA SI LA MOASTELE TALE LA DIVEVOO.Desigur ca eu am uitat pina la anul de rugamintea mea facuta acestui foarte mare sfint al RusieiPentru ca voiam sa merg si in GRECIA ,cautam perioadele convenabile ,rutele convenabile si preturile convenabile,fara sa ma mai gindesc sa ma mai rog cuiva.adam-am rugat pe 5 mai Sfintului EFREM CEL NOU DE LA ATICA sa ma ajute sa merg in Grecia in pelerinaj la locurile sfinte.Voiam sa merg in ambele tari in 2010 pentru ca presimetam ca nu voi mai putea merge ulterior,presimtiri care s-au adeverit.,motivele fiind mai multe chiar de cit am crezut eu !Dau slava lui DUMNEZEU pentru ca mi-a ajutat sa merg in ambele locuri in acel an 2010.Intru-cit in Rusia nu gaseam nici o varianta convenabila si sigura m-am reorientat spre a merge prima data in Greciadar grevele de acolo m-au determinat sa fiu precauta.Dupa o primavara de cautari sunt sunata de o doamna AURORA de la Arad cu care am mai vorbit cu un an in urma pentru a merge in Ucraina ..dar nu am mers cu ea.Imi da un site pe care accesindu-l puteam vedea programul ,suma pentru 24 zile convenabila.la telefon mi-a spus ca la DIVEVOO vom ajunge de HRAMUL SF.SERAFIM DE SAROV.!!!Atunci mi-am amintit de rugamintea mea din toamna catre acest mare Sfint al Rusiei si mi-am dat seama ca Sfintii NU UITA RUGAMINTILE NOASTRE ,chiar daca noi uitam ca i-am rugat cevaba mai mult m-a invrednicit pe mine pacatoasa sa ajug la LAVRA LUI DIVEVOO ,DE HRAM .La o privire retrospective nu pot si nu voi putea niciodata sa-I multumesc indeajuns SF.SERAFIM DE SAROV,pentru acest peletinaj in RUSIA SI BIELORUSIA !! in ciuda multor ispite ,cele mai multe ivite pe parcurs inca inainte de plecare.Intotdeauna cind ne pregatim de plecare in locuri de mare sfintenie apar ispite..dar din pacate eu atunci nu am fost constieta ca toate erau ispite.! Eu numindu-le inadvertente suparatoare!...si asta inseamna ca nu le-am facut prea bine fata daca nu le-am considerat ispite!
Am studiat programul care imi convenea de minune,ruta participari la Sfinte Litueghii,mese uneori la manastiri ,acolo unde participam la Slujbe si unde eram cazati ,cazarile fiind numai la manastiri.Excelent ..mi-am zis.nu banuiam atunci ca scularea la 5 dimineata pentru participare si la Utrenie m-a deranjat in conditii de oboseala prelungita,pentru ca oricum nu intelegeam limba rusa si nici rugaciunile care se faceau,pentru mine fiind suficienta participarea doar la Sfinta Liturghie.Acolo cele mai multe slujbe matinale incep la ora 5 sau 6. dimineatasi cum noi dormeam numai la manastiri placerea mea de la cititul programului pelerinajului s-a schimbat pe parcurs ,cind oboseala a inceput sa-si spuna cuvintul.
Dar sa nu anticipez!!De la inceput ,desi suma de 450euro,parca era, in care intrau si acele mese la manastiri pe care manastirile le dadeau gratuit sau unele la sume modice, inscrierile s-au facut destul de greu,au ramas 4 locuri libere in microbus incit plecarea era nesigura,AURORA accepta sa plece cu 2 locuri libere in microbus dar nu cu 4!Am luat legatura cu o cunostinta de la Cluj ,pe care il voi numi pe parcurs studentul,caci este student la medicina.Acesta ,desi fusese cu un an in urma timp de 30 zile cu plecare din Galati ,a dorit sa mearga din nou!Acuma nu ma mir caci si eu m-as mai duce in RUSIA in pelerinaj fiind tara ortodoxa care m-a impresiont cel mai mult,aici maretia ortodoxiei traite in manastiri este foarte vizibila,cintarile superbe Rusia are cele mai frumoase cintari ortodoxe,cele mai frumoase melodii si cele mai faine voci!,acest fapt fiind o compensatie la faptul ca nu cunosteam limba rusa si nu intelegeam mare lucru decit intuiam stiind cum vine in limba romana.El a vorbit si cu prietena lui care s-a inscris..raminind doua locuri libere.Toate acestea s-au efectuat pe parcurs,eu si poate si ceilalti inscrisi care doream sa plecam,ma rugam la Domnul sa-mi ajute sa plec sa nu ratez acest pelerinaj care includea BIELORUSIA si VALAAMUL si SOLOVATUL,precum si multe locuri interesante din RUSIA,lavre renumite.Eram in postul sfintilor apostoli ,plecarea era pe 16 iulie si nu stiam daca vom merge sau nu ,asa incit am ridicat aceasta problema la spovedanie!Preotul duhovnic mi-a spus sa citesc acatistul SFINTEI MATRONA,care este foarte grabnic ajutatoare si daca acest pelerinaj este de la Dumnezeu se va face,iar daca nu este de la EL ,nu se va face.Eu nu aveam acatistul ,dar preotul mi-a spus ca au la pangarul manastirii un acatistier in care se afla si acatistul SFINTEI MATRONA DIN MOSCOVA.Eu cautam un acatist cu sfintii din Rusia pe care inca nu am reusit sa il gasescdar cind am cumparat acel acatistie ram vazut ca el cuprinde in mare parte ceea ce ma interesa pe mine si cautam,anume acatistele sfintilor si sfintelor la care ne vom inchina in RUSIA.Acest fapt m-a bucurat si mi-a dat o speranta ca daca l-am gasit unde nici nu gindeam voi avea parte de pelerinajdar trebuia sa fac ascultare si am citit acatistul SFINTEI MATRONA ZILNICiar dupa 3 zile am primit un SMS ca plecamNici nu ma mir ca la SFINTA MARONA LA MOSCOVA SUNT CELE MAI MARI COZI LA INCHINARE,CACI ESTE EXTRAORDINAR DE GRABNIC AJUTATOARE.!
Pina la Suceava trebuia sa mergem cu trenul din ARAD la cuseta toata noaptea pina la 5 dimineata cind am ajuns in Suceava de unde ne-a luat doua microbuse care ne-au transbordat granita pina la manastirea BANCENI,iar de acolo un microbus de Ucraina.Avantajul este ca nu ne-am ratacit nici nu am bijbiit pe multele noastre drumuri din Rusia in cele 22 zile,soferul fiind foarte bun si cunosciind foarte bine drumurile spre obiective.Am aflat la Suceava de la studet ca prietena lui nu mai vine ca desi la inceput parintii au fost de accord..s-au razgindit nu au mai lasat-o desi pierdea 200 euro!!!...dar inscrierea ei a fost salvatoare pentru noiSFINTA MATRONA multumesc pentru aceasta stratagema care ne-a permis sa plecam ,apoi in al doilea rind am avut loc liber in microbus cele 3 fiind ocupate la refuz cu cumparaturile facute pe parcurs ,indeosebi icoanele studentului ,care avea multe comisioane de rezolvat ,ele totalizind un geamantan pina la urma ,pe care l-a cumparat la intoarcere in Suceava pentru a le pune si acesta s-a umplut pina la refuzdar pina la SUCEAVA ELE ,ICOANELE au stat pe loculprietenei .Nici celelate doua locuri nu erau altfel decit suprapline.Desi microbusul avea bagaj foare mare in care ne-au incaput geamantanele mari ,bagajele mici ,mincarea apa cumparaturile ,pina ajungeau in bagajul mare erau puse foare inghesuite saracele pe celelate doua scaune ramase prin mila DOMNULUI ,libere!...caci ce ne-am fi facut altfel??!! daca toate locurile ar fi fost ocupate.!!De altfel chiar studentul a trebuit sa recunoasca ca prietena lui nu ar fi facut fatza la tot felul de ispite,toate generate de comportamentul inadecvat al organizatoarei, chiar din lipsa ei de tact!
Ba mai mult pe parcurs el ,studentul mi-a spus ca inainte de plecare duhovnicul i-a spus ca o sa aiba multe ispite la care nu prea va rezista dar sa se duca totusi pentru ca sa nu fie lipsiti ceilalti de binefacerile pelerinajului,el fiind cheia hotaritoare in plecare,caci daca nu ar fi plecat,nu se mai mergea.Scriu toate acestea ca sa vedeti cit de mult se impotriveste cel rau cind este vorba de plecat in locuri de mare sfintenie !!Cu noi aveam o persoana linistita,,,dar cu un off mare ,iar Maica Domnului a luminat-o unde sa plece ,in ce locuri pentru a scapa de acelOFca nu zic alfel.!Iata-ne dar dimineata pe 17 iulie 2010 in gara din Suceava ,unde ne intilnim cu totii ,plecam cu doua microbuse pina la renumita manastire BANCENI.Doua doamne din Constanta erau foarte obosite saracele de drum ,iar eu cu studentul povesteam ca doi oameni care nu s-au vazut demult.