Continuarea introducerii
LA manastirea BANCENI ,romaneasca,unde am fost cu ocazia unui pelerinaj in UCRAINA in toamna anului 2009,dupa inchinare am luat mic dejunul prin bunavointa personalului de acolo ,desi nu am dormit acolo,la interventia organizatoarei ,am cumparat de la pangar doua CD-uri cu cintece religioase foarte frumoase,am vazut progresele care s-au mai facut la manastirea noua model dupa aceea de la Divevoo,ne-am rugat la mormintul celor doua mohahii necanonizate ica.Staretul ,parintele mihail jar era plecat si nu ne-a deschis nimeni paraclisul din cimitir ca sa ne inchinam la moastele lor si ale pruncului SEGHIE.Imi pare rau ca desi aveau foarte multe CD-uri atunci scoase ,incit nu erau inca organizate in casete pe care sa scrie ce esteam uitat sa cer si SF.LITURGHIE,care se face in limba romana dupa modelul si cu cintecele rusesti,avind fragmente si in limba rusa.Desigur ca nu am mai urcat si sus in clopotnita ca sa admiram minunatul peisajdar monahul care ne-a condus atnuci l-am intilnit si ..chiar m-am mirat ca m-a recunoscut ..nu dupa nume ci dupa figura zicindu-mi :ati mai fost la noiAsteptam destul de mult pina sa ajunga microbusul care avea sa ne fie de multe ori si pat in noptile in care am circulat prin RUSIA spre manastiriavea ca norocul scaunele comode,dar nu avea deasupra suport ca la autocare ca sa ne mai putem pune cite ceva.M-am asezat pe scaunul ultim singur,ultimele fiind 4 scaune pe acelasi rind,pentru ca asa eram aproape de bagaj pe care mi l-am pus in spatele meunu am preferinte pentru primele locuri.Eram persoane de gen femin din din Constanta,Galati ,Roman,Mures,Arad,Sighisoara,Bucuresti si doi tineri ,studentul si un tinar din ROMAN ,care s-a asezat singur in spate pe ultimele locuri,fiind saracul inca de la inceput incorsetat de bagajele mici ale noastre.Dar nu a stat mult acolocaci cele doua doamne din dreptul meu l-au rugat pentru schimbare de locuri parinduli-se ca acolo ele doua ar avea mai mult locdar ele saracele mereu abia se vedeau dintre bagajele plasate acolo.Am admirat rabdarea lor sinacceparea situatiei,caci acolo functiona si aeroterma si cind le tragea curentul fiind prea frig,,cind le era prea cald cind nu dadea drumul aerotermei.Tinarul era o persoana linistita ,avea o voce frumoasa si a cintat la strana in biserica..asa ca eu am avut parte uneori pe parcurs de audieri in surdina a unor cintari religioase frumoase cintate de o voce frumoasa.Apoi si doamnele din spate nu s-au lasat mai prejos si au cintat foarte frumos pe parcurs.Am observat ca AURORA,probabil pentru ca este rusoaica nu o interesau cintecele romannesti ,numai cele rusesti..noroc ca mie imi placeau cele puse CD-uri in limba rusadar uneori parca era prea mult ,ea cu soferul fiind in minoritate fatza de noi ceilalti romani.dar din lipsa de tact ..ei nu i-a pasat de aceasta evidenta.Iata-ne dar si in microbus,plecam spre manastirea POCEAEV,unde vom dormi in prima noapte.Ma bucur sa ajug la aceasta renumita si frumoasa lavra a Maicii Domnului,unde am mai dormit si inchinat cu ocazia pelerinajului din 2009 din UCRAINA.Este lavra care nu o voi uita niciodata,Aici daca prima data am participat la Sfinta Liturghie in manastirea TROITKA,adica SFINTA TREIME,si la o vecernie arhiereasca,de data asta slujba a doua zi dimineata s-a tinut in manastirea mare a Adormirii Maicii Domnului..apoi ne-am inchinat si la moastele celor doi mari sfinti din pestera,SF.IOV si SF.AMFILOHIE.Nu mai repet impresiile din minunata lavra POCEAEV,cu inchinarile la cele 3 icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului.Eu singura m-am inchinat la Icoana Maicii Domnului din manastire SF.TREIME ,unde nu a fost slujba in acea dimineata..nu era nimeni linga mine la care sa spun..nu credeam ca organizatoarea nu stia ea care organiza pelerinaje repetate in UCRAINAsi nu i-a dus pe ceilalti acolo!!!...cita superficialitate.desi era in aceeasi curtecita lipsa de sensibilitate!!..chiar daca merge des oare nu era bine sa se inchine si la acea icoana ,chiar ea,apoi si ceilalti care unii nu au mai fost.Intru-cit pestera SF.IOV se deschidea doar la ora 11 si noi trebuia sa mergem spre BIELORUSIA,am plecat dupa ora 9,30dar..surpriza!!!....la granita am stat peste doua ore caci soferul a fost supercontrolat la granita si se pare ca nu avea totul in regula la masina.Asa cum a remarcat si Studentul ,cunostinta mea mai veche,asta s-a intimplat sa pierdem aceste 2 ore ,timpul cit ar fi trebuit sa mai stam pina la deschidere si cam juma de ora pentru intrare in pestera.la care sesizare AURORA nu a priceput despre ce e vorba!!...oare chiar nu a priceput!!!..ea care a terminat teologia si merge frecvent in RUSIADupa asa mare intirziere la granita intram in
Bielorusia
Ajungem sa trecem granita si intram intr-o tara extrema de curata,chiar si la marginea padurilor,cu sosele de clasa intia fara nici o groapa in ele ,parca pluteam cu microbusul ,cu poduri suspendate.Trecem sip e centura capitalei ,orasul MINSK,unde se vedea o curatenie care m-a lasat ca la dentist ,o ordine in periferie ,o curatenie ,incit ma intrebam cu arata centrul daca asa este in periferie.Am vazut ca cele multe si inalte blocuri sunt diferit vopsite ,ca au numere pe fiecare bloc scise pe placute asa de mari ,incit se vedeau numerele blocurilor foarte bine si de soseaua de centuraasa incit postasul nu ar fi avut cum sa rataceasca vreo corespondenta!In BIELORUSIA vom vizita doua manastiriJIROVICI .,de calugari si POLOTK,de calugarite.
|