Subiect: Everghetinosul
View Single Post
Vechi 03.10.2007, 19:32:39
OvidiuO OvidiuO is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.08.2007
Implicit

Cand Sfantul Savva cel Sfintit era incepator la Manastirea Sfantului Euthimie, inca tanar fiind, i s-a dat ca indatorire sa pregateasca painea pentru frati. Intr-o zi ploioasa, in timp ce framanta painea, un frate a venit la brutarie si si-a pus hainele ude pe cuptor sa se usuce. Savva, care nu vazuse ce facuse fratele, a aprins cuptorul. Intre timp, fratele a venit sa-si ia hainele si, vazand cuptorul aprins, aproape ca l-a podidit plansul, fiindca nu avea alte haine, iar cele pe care le purta erau imprumutate.
Vazand nelinistea fratelui, Sfantul Savva nu a pierdut nici o clipa. Dintr-o saritura a patruns in cuptor si i-a scos hainele.
Mare minune ! Nici hainele nu fusesera atinse de foc, dar nici tanarul novice plin de intelegere nu a suferit nimic. Flacarile nu l-au ars, nu atat din pricina credinciosisi lui, asa cum s-a intamplat cu cei Trei Tineri din vechime, ci datorita dragostei sale pentru fratele sau.

Trei frati s-au nevoit sa curete cincisprezece acri de pamant. Totusi, chiar din prima zi cand au inceput munca, s-a intamplat ca unul dintre ei sa se imbolnaveasca si a fost nevoit sa se intoarca la schit.
Ceilalti doi care au ramas si-au zis intre ei: oare putem noi, cu putina osteneala in plus, sa curatam si partea care a fost data fratelui nostru ? Cu binecuvantarea lui, vom termina si acea bucata.
I-au dus la cunostinta hotararea lor si au purces la lucru. Dupa ce au terminat curatatul tarinei, l-au chemat si pe fratele lor sa-si primeasca plata.
Ce plata, i-a intrebat el. Eu nu am pus mana deloc la curatat.
Ceilalti doi i-au raspuns: Cu binecuvantarea ta, munca a fost terminata cum se cuvine. Vino deci, si primeste-ti rasplata.
Intrucat fratele nu voia sa primeasca plata, iar ceilalti doi insistau sa i-o dea, pentru a nu se certa, s-au dus la un Batran din vecinatate, sa-l roage sa incheie pricina.
Avva, a inceput a zice fratele care se imbolnavise, toti trei ne-am dus sa curatam o tarina. Eu insa, inainte de a pune mana pe secera, m-am imbolnavit si am plecat. Uite fratii incearca sa ma sileasca sa iau o parte din plata, desi nu am lucrat nimic. Crezi ca e drept ?
Avva, continuara ceilalti, noi trei ne-am angajat sa curatam cincisprezece acri. Daca am fi lucrat impreuna fara indoiala am fi terminat munca la timpul fixat. Insa, cu binecuvantarea fratelui, am reusit sa terminam mult mai repede. Nu se cuvine atunci sa-l platim si pe el ?
Batranul s-a minunat de dragostea acelor trei frati. A luat de indata ciocanul de lemn si i-a chemat pe freti la adunare.
Veniti, Parinti si frati, avem astazi prilej de judecata, le spunea el in timp ce se adunau si le-a explicat apoi tarasenia.
Drept urmare, fratele a fost silit sa-si primeasca plata. Acesta a inceput sa se tanguiasca mereu, zicand ca fratii i-au facut in acea zi o mare nedreptate.
Reply With Quote