View Single Post
Vechi 08.06.2012, 07:23:01
Laura19
Guest

Implicit minunea Sfanului Cosma Protosul ! continuare

D. V.: – Spuneți câteva cuvinte despre Sfântul Cosma Protosul…
Mihai M.: ‑ Sfântul Cosma a venit ca o mân­gâ­ie­re pentru noi, ca creștini. Dar a venit într‑un moment is­toric. Acum doi ani, când a fost la Lyon întâlnirea or­to­docșilor cu catolicii, a fost întrunirea de la Lyon și, îna­inte de a se face întrunirea asta, sfântul i‑a apărut în vis Lilianei.
Maria-Liliana M.: ‑ Primul vis n‑a fost cine știe ce. A apărut în vis și cerea să‑i facă o icoană. Așa, mai dur, a apărut. Ne‑a spus atunci ceva, că ne așteaptă cli­pe grele și că trebuie să‑i fac o icoană. Spunea „Eu sunt Sfântul Cos­ma Protosul” – asta în primul vis. Și am zis: „Doam­ne, ce sfânt e acesta?” Chiar m‑am trezit și mi‑am făcut cru­ce, am crezut că visul e de la cel rău. Și n‑a durat mult, chiar în aceeași săptămână, dacă nu mă înșel, și sfântul mi-a apărut ia­răși în vis. Noi ne‑am spovedit, atunci, mi se pare. Și am fost și pe la Mănăstirea Sfântului Nicodim, dacă nu mă înșel, în pe­ri­oa­da aia.
Mihai M.: ‑ Da, am fost la Sfântul Nico­dim. Este o mă­năstire de călugări care aparține de Sfântul Munte, la Igumenița. Sunt peste douăzeci de călugări acolo.
Maria-Liliana M.: ‑ Da…
Mihai M.: ‑ În vis, Sfântul Cosma i‑a spus: „Să îmi faci icoana!” Noi nici la al doilea vis nu am luat în seamă cuvintele sfântului. Că mi‑a spus dimineața visul. Și sfântul i s‑a arătat în vis a treia oară. A visat că mergeam către o mă­năs­tire cu o mașină, în care eram eu și cu fiică‑mea și cu Liliana. Vin două maici îmbrăcate în alb, deschid portiera la mașină: „Voi stați aici!”, îmi spun mie și fiică‑mii, „iar tu, Maria, mergi cu noi!” O duc către o poartă mare, fantastic de ma­re, cu ostași în stil roman, cum era în perioada Dom­nului, când a trăit pe pământ, niște ostași în stil ro­man, puternici, se deschide o poartă mare și, când intră cu ea, fe­­meile astea două o iau… te‑au lăsat acolo, te‑a luat altcineva?
Maria-Liliana M.: ‑ Nu. Eram îmbrăcată într‑o că­ma­șă albă. Și am mers acolo, în mănăstire. Dar erau os­tașii ăștia. Și erau niște cântece îngerești, nu poți să ex­plici ce‑am auzit eu acolo. Am intrat în mănăstire, și părinții ăia din părți erau îmbrăcați în veșminte…
Mihai M.: ‑ Și‑n mijloc era o ceată de mucenici, îm­bră­cați în negru…
Maria-Liliana M.: ‑ Și aveau crucea la gât. Și a venit Sfântul Cosma și mi‑a spus: „Maria, să faci as­cul­tare: să faci icoana mea și să mă duci în România! Să mă faci cunoscut!” Că a zis că o să fie niște clipe, să se u­nească ceva, nu știu, n‑am înțeles eu bine cum e cu unirea asta cu catolicii. Și nu‑i bună! Nu‑i bună! Și mi‑a spus sfântul cum a fost chinuit de catolici, cum și‑a dat sufletul pen­tru Ortodoxie, cum l‑au omorât!
D. V.: – V‑a povestit viața lui?
Maria-Liliana M.: ‑ Da, așa, un pic…
Mihai M.: ‑ „Că și eu am luptat pentru Ortodoxie, și m‑au spânzurat pentru Ortodoxie! Să mă duci în țara ta!”, i-a spus.
Maria-Liliana M.: ‑ Și eu i‑am spus: „Eu sunt străină aici! De ce nu mergeți la altă femeie, la o grecoaică? Eu sunt străină!” Și a zis: „Nu, Maria, nu ești străină! Toți suntem frați în Hristos. Nu ești străină! Să faci as­cul­tare, cum îți spun eu!” Și am zis: „Nici nu vă cu­nosc… Unde să mă duc eu?” Și a zis: „Du‑te, că am să‑ți scot oamenii potriviți, și pentru sfintele moaște, și pentru icoană, și pentru slujbă, și pentru tot! Pentru tot ce‑o să fie, am să‑ți scot eu oamenii potriviți în cale!” Și așa a fost. Ne‑a scos oamenii potriviți în cale. A doua zi, gata, a început. A venit un părinte în ca­să la noi, care a dormit la noi. I‑am spus visele, am spus: „Părinte, o să spuneți că sunt nebună, dar eu de câ­teva zile tot visez un sfânt, nu știu ce‑i cu asta!” Și a zis: „Ce sfânt? Cum?” Și i‑am povestit eu că a zis că e Sfân­tul Cosma Protosul. Părintele mi-a spus că el n‑a auzit ni­cio­dată de sfântul ăsta.
Mihai M.: ‑ Am întrebat și alți duhovnici, alți părinți, am vorbit, și au zis: „Nu cred că poate fi de la cel rău, din moment ce s‑a înfățișat… nu poate fi de la diavol visul”.
Maria-Liliana M.: ‑ L‑am pus pe gânduri un pic, a ră­­mas el în suspans, așa, cam curios, părintele acela. Dar a mers la duhov­nicul lui înMuntele Athos, a discutat cu dân­sul – el avea o bisericuță de pictat, ceva, un paraclis mi­cuț.
D. V.: – Părintele?
Maria-Liliana M.: ‑ Da, părintele, e pictor. Și zice: „Doam­na Maria, am fost la duhovnicul meu și a spus să las tot și să ascult ce mi‑a spus doamna aceea, că există sfântul ăsta, și hai să căutăm!” Și a început și el cu lucrarea lui de acolo, și noi pe partea astalaltă.
Mihai M.: ‑ A găsit lemnul pentru icoană imediat, cum ne trebuia. Că ne‑a întrebat: „Cât de mare vreți s‑o facem?” I-am zis: „Dacă o facem, să facem o icoană de un metru”. Și a găsit un lemn, exact de 95 de centimetri, pe interior scobit, cum este. A găsit și s‑a apucat de lucru.
Maria-Liliana M.: ‑ După aia, m‑a întrebat cum arată. I‑am spus eu, i‑am explicat cum l‑am văzut, în vis, cum așa, și a făcut icoana asta. Dar sfântul a spus să fim aproape de Domnul, că o să avem încercări foar­te grele. Cred că începând cu criza asta, cum a fost, și în­colo…
Mihai M.: ‑ A fost înainte de criză, nu apăruse criza atunci.