Maria-Liliana M.: ‑ A zis sfântul că o să avem încercări și să fim aproape de Domnul. Dar a zis că n‑o să fie acum sfârșitul lumii; că eu îl întrebam, în vis, dacă o să fie sfârșitul lumii. Și a spus că n‑o să fie acum, dar o să fie chinuri foarte mari. O să ajungem cum spunea și Sfântul Paisie, că spunea că o să ajungem la cipuri, că o să ajungem să se strângă banii… A zis că o să se strângă banii, că o să muncim și n‑o să fim plătiți.
D. V.: – V‑a zis că o să se renunțe la bani? Sau în ce sens v-a zis că o să se strângă banii?
Maria-Liliana M.: ‑ Adică, n‑o să mai fim plătiți. Nu știu la ce s‑a referit.
D. V.: – Știți ce poate însemna că se strâng banii? Mai-marii lumii vor acuma să se renunțe la bani, să nu mai fie bani, ci doar „bani” electronici. Să nu mai plătești cu bani, cum plătești la piață, ci să plătești tot cu cipul, cu cardul cu cip.
Maria-Liliana M.: ‑ Da, a zis că „n‑o să vă mai plătească cu bani”. Ce pot să înțeleg eu din asta? Și cu un card, cu ceva, o să se întâmple ceva.
D. V.: ‑ Cu un card?
Maria-Liliana M.: ‑ Da. Și a mai spus să facem cunoscut faptul că nu trebuie să ne unim cu catolicii.
Mihai M.: ‑ Da, de unirea cu catolicii, de asta a ținut cont și atunci, dimineața, …
Maria-Liliana M.: ‑ Mai spunea sfântul ceva de Vekkos, ți‑am spus eu ție atunci.
D. V.: ‑ Patriarhul Ioan Vekkos e patriarhul care a vrut unirea cu catolicii în secolul al XIII‑lea. Datorită lui au venit catolicii în Muntele Athos și l‑au omorât pe Sfântul Cosma.
Maria-Liliana M.: ‑ Da, și Sfântul Cosma a fost împotriva patriarhului Vekkos.
D. V.: – Despre patriarhul Vekkos vă aduceți aminte ce v‑a zis sfântul?
Maria-Liliana M.: ‑ I‑am spus eu atunci lui Mihai.
Mihai M.: ‑ Am aflat și eu, pe urmă, cum a fost cu patriarhul Vekkos. Asta este cel mai important din ce i‑a zis Sfântul Cosma: „Să mă duci și să mă faci cunoscut, ca să opuneți rezistență în România!” Să îl facem cunoscut în România, ca să opunem rezistență în lupta cu catolicii. Nu trebuie să admitem în credință lucrurile care vin din altă parte, de la catolici… Trebuie rezistență… Știe Dumnezeu că nu putem decât până acolo, dar să avem rezistență. Și să nu admitem cuvintele greșite, indiferent de la cine vin, de la ce scaune. „Nu, domnule, eu spun adevărul chiar dacă îmi iei rasa de pe mine… O spun, și ți‑o spun în plen, ca să știi că și tu trebuie să fii rușinat, așa cum și tu rușinezi cu cuvintele tale, care nu‑s din canoanele Sfinților Părinți. Și eu nu te ling cu nimic, dimpotrivă”. Câte a pățit și Sfântul Nectarie, care ne‑a ajutat atât de mult. S‑a mâhnit, a știut că e pe nedrept dus din Cairo, din Alexandria, și i‑a întrebat pe toți: „De ce sunt prigonit?”, dar toți au plecat capul. Deși lumea îl iubea… Dar Domnul a făcut din el un sfânt care ne dă posibilitatea să Îl slăvim pe Dumnezeu. Ca o dovadă că nici noi nu îi uităm pe strămoșii noștri care au fost martiri, pentru adevărul pe care astăzi îl avem pe limba noastră…
D. V.: – Ce altceva a mai spus Sfântul Cosma Protosul?
Mihai M.: ‑ El i‑a spus că trebuie să opunem rezistență în România. Fiindcă atunci catolicii pentru credință l‑au omorât! Da, l‑au omorât. Dar să ne ducem, să opunem rezistență de acolo, că „au să vină vremuri grele. N‑o să vă plătească, o să fie vai și amar de voi…”
Maria-Liliana M.: ‑ Pe noi, creștinii, au să ne lupte foarte mult!
Mihai M.: ‑ Da, pe creștini. Și trebuie să opunem rezistență.
D. V.: – Dar v‑a spus și că o să fie unire cu catolicii, sau v‑a spus doar să vă opuneți?
Mihai M.: ‑ N‑a spus că o să fie, ci a spus să ne opunem. Atât a spus. A spus să ne opunem, să opunem rezistență în România.
Maria-Liliana M.: ‑ În al patrulea vis, când mi s‑a înfățișat, a spus că a fost mulțumit de ce i-am făcut acolo, de ce i‑am dus, cum am făcut…
Mihai M.: ‑ Că noi am făcut icoana, pe urmă am făcut iconostasul. Ne‑a trimis și am găsit sfinte moaște, și la Sfântul Munte, și la mănăstire, aici; în două locuri am găsit. Am făcut multe iconițe și am dat așa… Îl facem și noi cunoscut. Părintele a pus materiale cu sfântul pe site-ul parohiei Hreațca, acolo, ca să fie cunoscut și pe internet. Dar trebuie să opunem și practic rezistență. Și acuma a apărut iar, după atâta timp, i-a apărut în vis și i‑a spus…
Maria-Liliana M.: ‑ Da, cu părintele de acolo, să găsesc un copilaș să‑l botez în România, cu numele lui, să‑i dau numele lui.
Mihai M.: ‑ Și ți‑a spus…
Maria-Liliana M.: ‑ Da, că‑i mulțumit de ce‑am făcut acolo. Adică, tot ce mi‑a spus el, eu am făcut. M‑a ajutat Dumnezeu.
Mihai M.: ‑ Așa, deci e mulțumit de ce‑am făcut acolo, lângă Fălticeni, cu moaștele, cu ce‑am mai putut și noi să facem, așa, dar să mai botezăm un copil, să împlinim adică lucrarea noastră – e mulțumit de ce‑am făcut acolo, dar să împlinim lucrarea noastră.
Maria-Liliana M.: ‑ Acum, din muntele Athos trebuie să mai luăm paraclisul lui sau un acatist, ca să‑l aibă părintele acolo, să‑l facă. L‑a pus în biserică la loc de cinste: lângă icoana Sfântului Nicolae a pus-o pe cea cu Sfântul Cosma.
Mihai M.: ‑ Și‑l pomenește ca ocrotitor, acolo, al bisericii… Cum e Sfântul Nicolae, hramul bisericii.
Maria-Liliana M.: ‑ Noi avem slujba tradusă, pe care a făcut‑o părintele Atanasie. Slujba toată…
Mihai M.: ‑ Sfântul cere să fie cunoscut.
Maria-Liliana M.: ‑ Acuma nu știu dacă noi, cu treaba asta, n‑o să facem rău la persoanele astea care vor să se unească cu catolicii…
Mihai M.: ‑ Nu ne interesează asta. Noi facem ceea ce ne spune sfântul și nu ne interesează cu ce logică se vrea unirea sau cine vrea… eu înțeleg, ca om, că trebuie să‑l ajutăm pe fratele nostru, să dăm un ajutor, să cedăm în fața lui, dar până acolo unde ajunge să lovească în dogmă, în ceea ce au lăsat cele șapte sinoade și nimic altceva! Înțeleg! În așezare, în mișcare, suntem largi la inimă să‑l îmbrățișăm pe fratele nostru, dar acolo unde cele șapte sinoade ne‑au lăsat, prin Duhul Sfânt, canoanele după care trebuie să ne conducem, nu poate interveni nici cel mai mare om de pe pământ. Așa că nu noi trebuie să facem mutarea asta. Îi îmbrățișăm, le cerem să vină lângă noi, luptăm pentru adevăr, dar cei cărora nu le place adevărul trebuie să cedeze. Dacă eu sunt în neadevăr, sigur că o să cedez, acolo unde am greșelile mele, dacă le văd. Dar, atâta timp cât sunt cu cele șapte Sinoade Ecumenice, cred că, cât de cât, mă străduiesc să fiu cât mai aproape de Domnul, cu ceea ce am învățat, cu ceea ce știu…
D. V.: – Trebuie ca oamenii să caute cu jertfelnicie adevărul…
Maria-Liliana M.: – Eu cred că și catolicii, și toți, dacă ar cere adevărul de la Dumnezeu, fiecăruia personal i se va descoperi. Cum și astăzi vin mulți catolici la Sfântul Munte și se botează și intră în mare și‑i botează… Și în Tinos vin turci care se botează zilnic. Vin acolo turci…
D. V.: – În insula Tinos, la icoana Maicii Domnului, nu?
Mihai M.: ‑ Da. Acolo vin. Dumnezeu ne așteaptă pe fiecare, personal. Să venim către Domnul și de acolo, dacă Dumnezeu va orândui, va fi; dacă nu, avem o mie de ani când s‑au rupt… Dacă face pogorământ episcopul cutare: „Hai să ne unim cu ăștia”, nu poate fi bine. Intrăm în contradicție cu cele șapte Sinoade, atunci. Nu putem să facem asta. Pogorământ… acuma nu se poate vorbi de așa ceva. Catolicii trebuie să cedeze, să vadă adevărul. Dacă ei recunosc că Sfânta noastră Împărtășanie este adevăr, este taină, și dacă ne recunosc taina noastră, de ce nu ne recunosc și pe noi ca și creștini? Ne recunoașteți taina și pe noi, ca fiind creștini adevărați, nu ne recunoașteți? De ce‑mi recunoști taina, atunci? Cum a fost, că ne recunosc Tainele? Și pe noi, ca și creștini, nu… Ce vreți? Din moment ce ne recunoașteți Taina, recunoașteți‑ne ca și creștini, și veniți către noi, că asta este Biserica mamă, care vine de la Sfinții Apostoli. Voi ați plecat și v‑ați fărâmițat într‑atâtea grupări, în perioada de la 1050 încoace. Oare noi trebuie să venim la voi? Într‑adevăr, sunteți frații noștri, vă îmbrățișăm, dar rugați‑vă la Dumnezeu să vedeți adevărul, fraților! Și veniți și voi la adevăr! Încet‑încet, eu văd că mulți catolici vin la Ortodoxie, nu ortodocșii se duc la catolici. Mulți musulmani vin la Ortodoxie și se botează în Grecia, cum văd eu, și nu ortodocșii se duc să se facă musulmani! Există o curgere către creștinism și nu invers!
Cititi si:
Pomenirea mucenicilor din Athos, carora li s-a dat foc caci s-au opus ticalosiei imparatului bizantin ce la conciliul de la Lyon din 1274 a semnat unirea cu catolicii
DOCUMENTUL (ACORDUL) DE LA BALAMAND – 1993
sursa: Sfantul Cosma Protosul