View Single Post
  #1810  
Vechi 08.06.2012, 21:26:16
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit Parohia Precupetii Vechi in sarbatoare !


Duminica aceasta, 10 iunie 2012, reprezintă pentru credincioșii parohiei Precupeții Vechi un moment de aleasă bucurie duhovnicească deoarece lăcașul de cult se află sub ocrotirea Tuturor Sfinților încă de la ridicarea bisericii, din anul 1773. Cu ocazia hramului programul liturgic va fi unul special și va debuta încă de sâmbătă seara.

„Săptămâna aceasta a fost o săptămână de pregătire duhovnicească pentru enoriașii Parohiei Precupeții Vechi cu prilejul sărbătoririi hramului bisericii noastre „Duminica Tuturor Sfinților”. În ajunul sărbătorii pe 9 iunie credinciosii sunt asteptati sa participe la Slujba de Priveghere incepand cu orale 17:00. Duminica 10 iunie, Slujba Sfintei Liturghii va începe în jurul orei 9:30”, după cum a precizat pr. Diac. Ciprian Tudor.

Activitate social filantropică

Din 26 iunie 2005 in parohia Precupeții Vechi functioneaza un centru de asistenta al persoanelor in dificultate, amplasat in curtea din spatele Bisericii, care cuprinde un Asezamant Social pentru varstnici, cu 18 locuri, un locas de inchinaciune al asezamantului - Paraclisul cu hramul 'Acoperamantul Maicii Domnului '- si o cantina, care asigura hrana pentru cei adapostiti in centru, cat si pentru restul de 30 de asistati social.

„Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, parohia noastră adăpostește și are grijă de 22 de bătrâni în cadrul Așezământul Social „Acoperamnatul Maicii Domnului” al parohiei”, a mai spus părintele diacon.

Lăcașul de cult

Biserica Precupeții Vechi, situată în vechea mahala negustorească a fost construită în 1773 (sub domnie fanariotă) de modești ctitori ai locului: Gheorghe Ieroschimonahul, Năstase Șimioneanu cu soția sa Minca, ajutat de Tudor, Ioana, Tudora, Petre și alți ostenitori precum Popa Grigorie, Popa Gheorghe, Popa Radu și Maria. În 1898 a fost reparată, mărită și pictată din nou prin osârdia epitropului Anton Georgescu, a preoților Grigorie Dinescu și Ioan Ionescu. Din acel an dateaza și tâmpla cu icoane pictate de Gheorghe Zograf a carui semnatura se descifreaza pe scena “Cina cea de Taina”, de deasupra ușilor împaratesti. Alte îmbunatatiri, adaugiri și repictari s-au savârșit între anii 1906-1909 prin stăruința preotului Nicolae Popian. După cutremurul din 1940 s-a rezidit turla mare, s-au consolidat pereții și cele două turle mici, s-a spălat și completat pictura. Între anii 1958-1964 s-au refăcut reparații exterioare, s-a introdus instalația de gaz, s-a refăcut pictura cu ajutorul material și binecuvântarea vrednicului de pomenire Patriarh Justinian, al cărui chip s-a zugrăvit în biserică la locul ctitorilor.

Pictura în ulei este opera pictorului Keber și datează din 1930 și a suferit două restaurări, în 1942 și în 1964 . În urma cutremurelor din 1977 și 1986 sfântul lăcaș a suferit deteriorări în zidărie și a fost afectată în mare parte și pictura, înnegrită și cu multe părți lipsă. În vremea Pr. paroh Tudor Gheorghe, între anii 1999-2002, a fost restaurată întreaga suprafață pictată. Tot în acesta perioadă s-a consolidat în întregime acoperișul bisericii, înlocuindu-se tabla veche cu tabla nouă. În anii 2004-2009 s-au efectuat lucrări de subzidire și consolidare a zidăriei și s-a înlocuit pavimentul din ciment cu marmură. Tot în aceasta perioadă s-a lucrat cu multa atenție la elementele decorative exterioare – stucaturi și ornamente florale în stil brâncovenesc – precum și la diaconicon și depozitul de lumânari și colportaj, anexe ale sfântului lăcaș.

Elemente de artă și patrimoniu

Biserica, în prezentarea ei actuală, are trei turle și este construită după un plan clasic în forma de cruce, cu pridvor, pronaos și naos. Decorația exterioară, reprezentată de stucatura medalioanelor, frizelor și brâielor care înconjoară biserica este inspirată din stilul brâncovenesc. Toata suprafața interioară este acoperită de fresca în ulei a pictorului Keber și datează din 1930. Înfațișarea de acum i s-a păstrat prin 2 intervenții succesive: în 1942 au lucrat asupra ei pictorii Dogărescu și Hermineanu iar în 1964 pictorul Gheorghe Teodorescu-Romanați, ajutat de Constantin Stănescu, preot-pictor. Între anii 1999-2002, a fost restaurată toată pictura de o echipa de pictori conduși de prof. Ioan Grigore. În anul 2000 s-a pus piatra de temelie la Paraclisul cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, împodobit cu o frumoasă pictură în stil neobizantin executată în tehnica ulei de pictorii Ioan Achițenie și Valeriu Dulgher.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote