View Single Post
Vechi 10.06.2012, 17:02:47
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Sau am inteles gresit si nu asta din planuri si poze este schitul, ci altul. Nu inteleg bine. Cum este?
a. monument, schit, centru memorial
sau
b. monument, schit
Monumentul este "Calvarul Aiudului", care exista. (acela cu crucile mici verticale ce poarta o cruce mare orizontala).

Tot ansamblul din poza, cu biserica-martirion in mijloc si corpurile acelea ce o inchid perimetral pe toate laturile se vrea a fi :
- un mijloc de resuscitare a memoriei colective, pentru ca memoria, cu cat este mai putin traita in interior, cu atat are nevoie de repere tangibile pentru a fi expusa.
- un loc de cinstire prin rugaciune si liturghie in duh crestin-ortodox.
Deci ansamblul acela e o imbinare intre programul de arhitectura religioasa (manastire cu chilii, bucatarie, cazare oaspeti ... ) si programul de arhitectura memoriala (centru de studiu si informare cu spatii pentru organizarea de simpozioane, conferinte, spatiu muzeu, osuar ...) Cele doua spatii (manastirea si memorialul) ocupa nivele diferite, nu se intercaleaza, au si intrari diferite. Fiind o manastire urbana, nu va avea anexe pentru cresterea animalelor sau teren pentru munci agricole, de care aminteai tu. Cel putin nu cred, e absurd, doar sunt blocuri de locuinte in vecinatatea ei. Btw, din ce se vede in plan si sectiune, biserica respecta succesiunea spatiilor pe orizontala, cat si pe verticala, orientarea cardinala e buna, deci respecta canoanele bisericesti privind spatiul cultic ortodox. Nu suntem noi obisnuiti cu biserici care se despart de stilul muntenesc sau moldovenesc, iar daca e o viziune mai moderna suntem tentati sa spunem ca nu e canonica.Din ce stiu pictorii iconografi au canoane stricte privind pictura bizantina, insa ca arhitectura nu esti obligat sa o faci bizantina, poti studia si modelele din crestinismul primar si sa le actualizezi, reinterpretezi, insa arhitectura bizantina e considerata o culme a patrimoniului cultural ortodox, de aceea multi fac trimitere la ea.

Din ce am inteles au existat doua tabere: unii vroiau doar manastire, altii spuneau ca nu se poate sa nu faca si un memorial la Aiud, mai ales intr-un loc atat de semnificativ pentru trecutul nostru, iar atunci au hotarat sa fie un ansamblu care sa raspunda ambelor necesitati.

Uite o poza cu zona (se vede biserica ridicata la rosu)

poza preluata de pe saccsiv blog

Citat:
În prealabil postat de Laura19 Vezi mesajul
Imi place mai mult proiectul Man. de la Poarta Alba-Manastire inchinata martirilor de la Canal.

poza preluata de pe roncea.ro

La Aiud am vazut doar doua variante, nu stiu din cate au avut ei de ales: varianta lui Radu Mihalescu pe care am postat-o si inca una, care sincer nu mi-a placut.

Last edited by ioanna; 10.06.2012 at 18:34:44.
Reply With Quote