Citat:
În prealabil postat de MihaiG
Eventual, puteți formula întrebarea așa: "Preafericite, vă rog să mă lămuriți, dar lăsând la o parte limbajul protocolar, fără să vă pese dacă se supără unii și alții: Este Papa Benedict al XVI-lea creștin sau nu ?"
|
BOR si-a exprimat deja explicit (nu inseamna ca avea alta credinta inainte) invatatura cu ocazia Sinodului tinut pentru analizarea gestului IPS Corneanu. Poate mai sunt oameni care cred ca interdictia era de a nu bea un vin care poate e de import si nu produs in tara.
In legatura cu papa, asa cum inainte cei ce aderau la o filosofie era numiti platonicieni, aristotelieni, etc., ar putea ca cineva care crede intr-o invatatura oarecare despre crestinism sa fie numit crestin. Dar definitia asta e mai mult pe modelul protestant, Sola credinta. Din punctul ortodox de vedere crestin (ortodox) inseamna sa fie botezat in Biserica, sa creada invatatura cea dreapta si sa fie in comuniune euharistica. Face papa parte din Biserica Ortodoxa? Daca nu sunt recunoscute Tainele in afara ortodoxiei si deci nici botezul cum face cineva parte din Biserica nebotezat?
Citat:
În prealabil postat de MihaiG
Atâta timp cât un ierarh al Bisericii nu a fost anatemizat, excomunicat, depus din treaptă sau cum mai vreți să-i ziceți, ascultarea de el este ascultare de Isus Cristos.
|
Chiar si infailibilitatea papala este facuta avand la baza o invatatura (interpretata eronat apoi). La fel la noi, ascultarea este pana la invatatura de credinta si morala. Daca preotul sau un ierarh spune sa credem o erezie sau sa ne inselam nevestele daca simtim o necesitate fizica normal ca nu ascultam, ba chiar ii si aratam ca a luat-o pe aratura. Ascultarea orbeasca observam ca este exact principiul pe care functioneaza o secta de tip oriental. Tot ce spune guru este considerat infailibil, atat in privinta credintei cat si a moralei. La noi am avut nenorocirea sa si avem o astfel de secta, MISA. Ce spune guru Bivolaru este litera de lege pentru adeptii sai, daca spune ca desfranarea este o cale spre desavarsire spirituala atunci toti adeptii cred si asta.