„
Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi si Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri. Iar de cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor si Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri“ (Matei 10, 32-33).
Ca orice om normal, constient că peste putin timp voi pleca din viata aceasta trecătoare si mă voi muta în cea de veci, am socotit drept, fiind cleric crestin ortodox, mădular al Uneia, Sfinte, Sobornicesti si Apostolesti Biserici, să las scrisă mărturisirea credintei mele.M-am născut din părinti crestini ortodocsi. Am fost botezat cu Botezul ortodox, în numele Sfintei Treimi, al Tatălui, al Fiului si al Sfântului Duh. Am învătat credinta crestin-ortodoxă în primul rând de la părintii mei, în al doilea rând de la părintii, preotii si dascălii ortodocsi si în al treilea rând de la Una, Sfântă, Sobornicească si Apostolească Biserică.M-am născut si am fost hrănit ortodox, am crescut si am trăit ortodox. Am mărturisit si am predicat credinta ortodoxă din tineretile mele până la adânci bătrâneti. Am mărturisit-o si i-am cercetat pe călcătorii si nesocotitorii acesteia, împărati, patriarhi, arhierei si toti ceilalti.
Îi multumesc din suflet Prea Bunului Dumnezeu, Părintele ceresc, că în nesfârsita Lui bunătate si iubire de oameni mi-a dat să mă nasc si să trăiesc până la moarte în sfânta si desăvârsita credintă ortodoxă si mărturisesc că nici o altă credintă nu este asemenea ei, precum de asemenea nici un alt dumnezeu nu este mai mare ca Dumnezeul nostru. Îi multumesc iarăsi iubitorului de oameni Dumnezeu, de nenumărate ori, că m-a luminat să-L cunosc, să cunosc credinta ortodoxă cea adevărată si m-a întărit s-o păstrez până la sfârsit. Căci mărturisesc în fata îngerilor lui Dumnezeu si a oamenilor că dacă Dumnezeu nu m-ar fi ajutat, as fi fost o oaie pierdută si lupul cel viclean m-ar fi sfâsiat.
Repet cu bucurie si fericire că harul Domnului m-a învrednicit să păzesc credinta mea ortodoxă până la sfârsit. Regret doar că nu m-am luptat cum trebuia, până la moarte, să-mi fi jertfit viata si să-mi fi vărsat sângele, cum si L-a vărsat Acela pentru mine păcătosul si pentru toti fratii si semenii mei. Îl rog si Îl implor să-mi ierte, ca un Preamilostiv si Preaîndurător, multele si nenumăratele mele păcate, pe care le-am săvârsit de voie si fără voie, cu cuvântul si cu lucrul, din stiintă si din nestiintă, cu mintea si cu cugetul, si să mă numere cu oile Sale cele alese, învrednicindu-mă să mă înfătisez împreună cu cei de-a dreapta Sa."(
Avva Filothei Zervakos, preluare de pe tezaurul-ortodox.com)