View Single Post
Vechi 14.06.2012, 19:08:31
Solveig's Avatar
Solveig Solveig is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.02.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ekaterina Vezi mesajul
Personal nu am intalnit aceasta practica si am participat la slujba Sfintei Liturghii in mai multe Biserici si manastiri ortodoxe. In cadrul Sfintei Liturghii se intalneste o rugaciune numita Ectenie pentru pomenirea mortilor, in care este adresata o rugaciune pentru cei adormiti (poate la aceasta faceti referire):

"Inca ne rugam pentru odihna sufletelor adormitilor robilor lui Dumnezeu (N), si pentru ca sa li se ierte lor toata greseala cea de voie si cea fara de voie.

Ca Domnul Dumnezeu sa aseze sufletele lor unde dreptii se odihnesc.

Mila lui Dumnezeu, imparatia cerului si iertarea pacatelor lor, de la Hristos, Imparatul cel fara de moarte si Dumnezeul nostru, sa cerem.

Dumnezeul duhurilor si a tot trupul, Care ai calcat moartea si pe diavolul l-ai surpat si ai daruit viata lumii Tale, Insuti Doamne, odihneste sufletele adormitilor robilor Tai (N), in loc luminat, in loc cu verdeata, in loc de odihna, de unde a fugit toata durerea, intristarea si suspinarea. Si orice greseala au savârsit ei cu cuvântul, cu lucrul, sau cu gândul, ca un Dumnezeu bun si iubitor de oameni, iarta-le lor. Ca nu este om, care sa fie viu si sa nu greseasca; numai Tu singur esti fara de pacat; dreptatea Ta este dreptate in veac si cuvântul Tau, adevarul.

Ca Tu esti invierea si viata si odihna robilor Tai (N), Hristoase, Dumnezeul nostru, si Tie slava inaltam, impreuna si Celui fara de inceput al Tau Parinte si Preasfântului si bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor."

Parastasul este o rugaciune distincta, care sa face dupa terminarea Sfintei Liturghii.
Eu ziceam de parastas, deci se slujba care se face dupa Liturghie; inafara de biserica unde merg eu, peste tot am vazut ca se face Duminica si in sarbatori mari (inafara de sambetele in care sunt Mosii), desi nu e corect, cel putin asa zic pravilele.
In biserica mea nici ectenia pentru morti nu se zice Duminica, ci numai sambata (este Liturghie in fiecare sambata).
Probabil in Ardeal e raspandita practica asta cu Parastasul care se tine Duminica..
Reply With Quote