Răspunsuri oferite de pr. Ioan Irimia de la Biserica "Sfânta Înviere", Suceava.
Părinte, cum ar trebui să se pregătească tinerii pentru Sfânta Taină a Cununiei?
Dacă s-ar pregăti măcar tot atât cât se pregătesc pentru petrecerea nunții, ca timp și energie, ar fi extraordinar. Pregătirea pentru orice Taină a Bisericii înseamnă curățire. Omul spală vasul sufletului și al trupului pentru a primi harul cel de viață dătător. Pregătirea pentru Taina Cununiei este una continuă. Începe de mititel, prin mersul la biserică de mânuță cu părinții, cu bunicii, prin Împărtășanie deasă, prin Spovedanie regulată de la vârstă fragedă, prin a avea deja un părinte duhovnicesc. Îi împărtășim mai des, vor fi mai sănătoși, și sufletește, și trupește. Apoi, prin cercetarea cărților sfinte, pentru a cunoaște învățătura adevărată despre familie. Îmi povestea un tânăr absolvent de facultate, nu de mult, că avea de puțin timp o prietenă și la un moment dat aceasta i-a propus să aibă relații trupești, iar el a respins-o categoric, spunând că lucrul acesta este al celor căsătoriți. Fata a avut o reacție de consternare, nu-i venea să creadă. Iar el mi-a mărturisit: "Pe mine, de mic, părinții m-au învățat cele zece porunci și mi se pare ceva foarte grav să le încalc". Noi ne considerăm o societate alcătuită în majoritate de creștini, dar câți dintre noi încercăm să ținem cu credincioșie cele zece porunci?... Iar decalogul este doar stadiul de "grădiniță" al credinței noastre. Curățirea de patimi prin spovedanie și lupta cu păcatul, viața liturgică, legarea unor prietenii curate, adevărate, acestea cred că ar fi prioritățile unui tânăr înainte de a se căsători. În definitiv, pregătirea pentru Sfânta Împărtășanie le cuprinde pe toate. De aceea este importantă împărtășania cât mai deasă a copiilor și a tinerilor.
Problema cea mai mare este cum ajungem să înțelegem ce înseamnă prezența binecuvântării dumnezeiești, a harului Sfântului Duh în viața noastră. Ce înseamnă pentru noi "viața în Hristos"? Dacă tinerii ar conștientiza că împărtășirea cu Sfintele Taine este cea mai mare binecuvântare pentru un creștin, atunci, în clipa în care le spui celor doi că cei care trăiesc necununați, adică în desfrânare, nu se pot împărtăși cu Trupul și Sângele lui Hristos, imediat ei ar încerca să schimbe această situație. Oare nu acesta era secretul fericirii și trăiniciei căsătoriilor bunicilor noștri evlavioși?