Citat:
În prealabil postat de Doriana
Eu nu am cerut alt exemplu, ci doar un raspuns. Insa tare greu mai este...
Ideea este ca dvs numiti credinte niste religii. Prin extensie, pot fi numite si acestea cedinte, dar nu sunt credinta de care a vorbit Dumnezeu in Biblie. Credinta inseamna sa crezi atunci cand Dumnezeu spune ceva, desi pare imposibil. ( "Și a crezut Avram pe Domnul și i s-a socotit aceasta ca dreptate." Gen 15:6)
O religie poate avea idei eretice si idei corecte dpdv dogmatic. Iar daca un om a aflat numai ideile corecte, le-a crezut si apoi a murit, fara sa ia contact la modul practic cu erezia, Dumnezeu il considera drept. Iar credinta ca Hristos este Fiul lui Dumnezeu care a murit pentru pacatele lumii nu este o credinta eretica indiferent pe ce cai ar fi fost insusita.
|
Orice religie are si o parte idei adevarate, dar nu are nicio importanta, trebuie sa aiba toate invataturile adevarate. Sola Scriptura este de fapt o deformare a invataturii Sfintei Scripturi, e o scriptura alcatuita doar dupa conceptiile acelui cult, trunchiata. Se iau doar versetele care corespund acelei invataturi gresite si se ignora sau reinterpreteaza cele ce o contrazic. La fel a facut si Luther, am citit ca nu stia ce sa faca si cu Epistola in care spune ca o credinta fara fapte este moarta.
In cazul acesta in Sfanta Scriptura scrie ca o iota de va schimba cineva mic se va chema, deci are importanta daca se schimba o singura invatatura. La fel si cu poruncile, e valabil daca nu tine o porunca si tine pe cele noua plus alte cateva zeci? Daca nu aveau importanta invataturile mai scria la 1 Timotei 6, 3-5 3. "Iar de învață cineva altă învățătură și nu se ține de cuvintele cele sănătoase ale Domnului nostru Iisus Hristos și de învățătura cea după dreapta credință, 4. Acela e un îngâmfat..."
Revenind la intrebarea ta, singura problema e ca nu primesti raspunsul pe care doresti si esti pregatita sa il primesti. Trebuie sa ne straduim sa aflam adevarul, sa ne dorim acest lucru, nu sa primim un raspuns pe care dorim sa-l auzim.
In primul rand e o logica simpla, chiar fara niciun argument. Toti sfintii au spus aceste lucruri, cum ar putea sa spuna cineva ca el stie mai bine si e mai intelept? Sau ca pastolul baptist care a fondat si descoperit penticostalismul era un om mai sfant si a inteles mai bine decat toti sfinti. pai e ilar, omul respectiv a fost data afara din cultul infiintat de el pentru ca era homosexual! Ce logica poate fi aici? Din ortodocsi s-au despartit catolicii, apoi din ei au aparut protestantii luterani, din ei apar baptistii si de la ei penticostalii. Adica ani lumina de ortodoxie.
In al doilea rand ai dat (sau altcineva) exemplul cu talharul de pe cruce. Sa vedem cine erau dreptii din Vechiul Testament. Erau cei care se inchinau la Dumnezeu cel Adevarat in primul rand, nu la idoli. Unii din cauza puritatii vorbeau direct cu Dumnezeu, nu aveau nevoie de invataturi. De exemplu sf. Iov, care era urmasul lui Avraam, dar nu era din ramura evreilor care au mers in Egipt (era nepotul lui Isav, Esau in cartile protestante). Dreptii nu au putut ajunge in Rai, dar se considera ca au avut botezul dorintei, nu aveau cum sa se boteze pentru ca nu exista inca lucrarea pamanteasca a Mantuitorului.
La fel talharul de pe cruce, a vorbit fata in fata cu Dumnezeu Fiul, a crezut si L-a urmat. Tocmai asta spuneam ca face erezia, rupe legatura cu Dumnezeu, nu mai e inchinare la Hristos. Dupa Cincizecime s-a infiintat Biserica prin trimiterea harului. Acum exista posibilitatea pentru oricine de pe glob sa vina in Biserica lui Iisus, nu poate spuen cineva ca e drept cu biserica langa casa si el in alta invatatura.
Dar sa vorbim pe exemple concrete, nu doar teorie. Iar la penticostali e cel mai evident exemplu, ei spun ca sunt in relatie si se inchina lui Iisus, dar "minunile" lor sunt date de ingerii cazuti, adica vorbirea in limbi, vindecarile, profetiile. Se potriveste exact cu vorbele Mantuitorului
"22. Mulți Îmi vor zice în ziua aceea: Doamne, Doamne, au nu în numele Tău am proorocit și nu în numele Tău am scos demoni și nu în numele Tău minuni multe am făcut? 23. Și atunci voi mărturisi lor: Niciodată nu v-am cunoscut pe voi. Depărtați-vă de la Mine cei ce lucrați fărădelegea.
In final sa ne amintim de povestirea lui Creanga, de ce tot stam si ne plangem ca o sa cada drobul de sare in capul copilului in loc sa ne ducem sa luam drobul? De ce se plang unii ca ortodocsii ii considera cumva pe altii si ce-o sa se faca daca nu se mantuiesc? Nu e mai simplu sa vina in Biserica Ortodoxa? Sau de fapt nu asteapta raspunsuri si cred ca ei au gasit adevarul?