Citat:
În prealabil postat de Laura19
[/font] 10. [font=Verdana]Renunțarea la televizor (boala de obște a lumii de azi).
|
Dar la calculator?
Citat:
NU participăm la distracții în posturi.
|
Dar in afara lor?
Niciodata nu am fost de accord cu aceasta disociere.Nu poti fi cu doua fete. In posturi nu mergi la chefuri si in afara lor da.Daca esti crestin, esti crestin si in afara posturilor. Noi ne permitem "distractii" si in post.Ne sarbatorim si zilele de nastere in post(e drept ca cu mancare de post) Iesim in excursii, mergem cu copii in parcuri, ne dam cu barca pe bega. Aceleasi "distractii"le practicam si in afara posturilor.
Citat:
DACĂ AVEM COPII
11. La fiecare salar le facem un cadou ortodox: carte, iconiță, cruciuliță, o metanie, mir etc.
|
Iar nu pot fi de accord. Asa il invat pe copl ca fiecare zi de salar e zi de cadou. Noi mergem pe alt principiu: cumparam un lucru atunci canmd avem nevoie de el. Plus ca ce nevoie are copilul de metanii, icoane la fiecare salar? In camera are o icoana de perete cu sfantul protector, daca vrea poate purta pe mana o metanie(zic daca vrea, deoarece rolul metaniei e de suport ptr rugaciunea inimii, nu pe post de bratara).
Citat:
Părinții păcătuiesc atunci cînd: 1. [font=Verdana]Dau copiilor voie să se joace oricînd, oriunde și cu oricine.
|
Exista o varsta cand copilul traieste prin joc: trezitul il facem jucandu-ne, imbracatul al fel, ne jucam in casa, in parc, la gradinita. Nu poti interzice copilului sa se joace cu un anumit copil; de multe ori vazand comportamentul nepotrivit al unuia dintre ei, ei insisi fac o selectie. E adevarat. ca la o varsta mai mare deja putem invata care sunt momentele potrivite ptr joc, precum si locurile unde ne putem juca; dar totul se face in functie de varsta.
Citat:
Îngăduie copiilor să privească la televizor.
|
Daca continuarea era
nesupravegheati, mai mult de x minute eram de acord. Dar nu poti scoate televizorul/calculatoru l din viata copilului.Adica il poti scoate fortat acum, dar va veni vremea cand oricum o va face.Cred ca mai intelept e sa il inveti sa priveasca la calculator/tv si sa stie sa faca o selectie.De asemenea e foarte important sa iti sacrifici timpul tau ptr a privi impreuna.Asa ai ocazia sa stai de vb cu ei, sa le explici ce nu au inteles, sa discutati pe marginea povestii si mai ales sa intervii atunci cand "domnii din spate" introduc elemente nepotrivite, necrestine.
Nu sunt de acord cu lasare copiilor singuri, nesupravegheati in fata calculatorului, tv.
Citat:
5. Le îngăduie să-și petreacă timpul liber filme, teatre, concerte, circuri, carnavaluri, adunări sportive.
|
Mi se par niste sfaturi nerealiste. Daca excluzi spectacolul, teatrul, filmul, carnavalul din viata copilului ar trebui sa ii explici de ce nu sunt bune. Sunt filme ptr copii f frumoase:Veronica, Maria Mirabela+ filmele cu vietile sfintilor: Sfanta A.nastasia, sfanta achilina. Ca sa nu mai vorbim de teatrul de papausi, cu povestile deja indragite. Sau spectacolele de balet, de pian. Sau de concertele de colinde, cele ale lui Tudor Gheorghe s.a Sau de ce nu, patinaj artistic, un meci de handbal/ basket, gimnastica artistica.
Inca nu am reusit sa intelg raul din aceste lucruri atat de indragite de copii si de noi, cei mari.Poate imi explica si mie cineva unde consta pacatul parintilor.
Cred ca extrema e periculoasa: nu poti duce copilul doar la biserica, manastiri. Copilului trebui dezvoltat si simtul artistic, estetic. Mi se pare o habitnicie sa reduci toata muzica la cea religioasa, toata pictura la pictarea icoanelor s.a Cred ca Domnul a lasat si arta laica tocmai ca sa ne bucram si de ea.Cred ca fiecare are in casa vre-un tablou cu vreu peisaj superb,sau macar a admirat
O taranca a lui Grigorescu sau
Carul cu boi a ascultat si Un mozart sau Un Gheorghe Zamfir, fara ca prin aceasta sa ne simtim mai saraca]i duhovnicesti sau mai departe de Domnul.Din contra, parca vazand maiestria lucrarilor, vocilor nu poti decat sa aduci slava lui Dumnezeu.
Sau poate sunt eu o mama mai libertina....