View Single Post
Vechi 20.06.2012, 22:24:02
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Dacă ar fi fost vorba doar de aceștia, mai exact despre cei care așteptau "în sînul lui Avraam" venirea Mîntuitorului, atunci ce sens mai avea acea predică pentru drepții din vechime? Predica este menită celor care au nevoie de convertire, de întoarcere spre Bine, spre Dumnezeu. Ce i-ar fi spus atunci Hristos lui Adam, Evei, lui Avraam, lui Noe, lui Daniel șamd?

Gîndește-te cîte suflete au trăit de-a lungul istoriei de la protopărinții noștri și pînă acum ~ 2000 de ani. Gîndește-te că fiecare om a avut istoria lui, viața lui acolo unde a trăit el vremelnic. Pe fiecare om Dumnezeu l-a iubit și îl iubește și-l va iubi pentru totdeauna. Eu cred că Hristos abia a așteptat să Se coboare la Iad ca să le mărturisească tuturor care este ADEVĂRUL existenței lor vremelnice și veșnice. Să le explice de ce au fost creați, care a fost sensul vieții lor și, foarte foarte important, ceea ce urmează în continuare. Așa au avut posibilitatea înțelegerii complete a realității și posibilitatea de a alege lucid o existență pe potriva voinței proprii, fără a fi forțați de Creatorul să meargă în Rai sau să rămînă mai departe de El, în Iad.
Toti stim ca pe drepti i-a scos din Iad, asta se spune tot timpul si la biserica. Problema e ca gandirea noastra nu e teologie, de multe ori poate sa ne insele, in funcit ede cresterea noastra duhovniceasca sau de cunostintele pe care le avem. Sa ne gandim cum era ca inainte, cand unii abia stiau sa citeasca sa interpreteze ce citeau in Sfanta Scriptura.
Acum sa vedem ce se intelege. Ca i-ar fi scos pe toti din Iad e un fel de Apocatastaza. Dupa moarte si un ateu vede ca exista viata dupa moarte, orice om vrea sa fie in Rai, nu in Iad. Daca ar fi sa aleaga dupa moarte toti ar vrea sa mearga in Rai, doar nu sunt nebuni sa le placa focul. Dar tot ce se poate face e numai pana la ultima suflare, altfel ce rost ar mai avea Judecata?
Scrie in Sfanta Scriptura ca si demonii cred in Dumnezeu si vedem ca unii stiau ca Iisus e Fiul lui Dumnezeu. Demonii cunosc Evanghelia, cred ca asii in treaba asta sunt numiti arhicorni. Asadar invatatura ortodoxa e ca doar dreptii au fost scosi in Rai, chiar daca poate au auzit toti propovaduirea (in privinta asta, a propovaduirii la toti am citit ca sunt mai multe opinii).
Iata ce spun si sfintii: sf. Ioan Gura de Aur spune "timpul mantuirii este viata prezenta, iar dupa moarte este judecata si osanda". In privinta pasajului el spune: "Pastrand termenul de "predicare", el ia cuvantul in intelesul de procla*mare a mantuirii celor drepti - evrei si pagani - fara chemare la convertire."
Reply With Quote