Citat:
În prealabil postat de stefan florin
mda..eu cer mere si tu imi dai portocale. Ai vorbit mai sus de cateva persecutii. OK, nu le neg, dar au fost facute de imparati (civili). Inchizitia si cruciadele au avut loc din ordinul si cu binecuvantare papei, liderul RELIGIOS al Bisericii Romano-Catolice (episcopul Romei), deci o MARE diferenta. Nu este el cel care pretinde ca este vocea lui Dumnezeu pe pamant, ca este infailibil? Deci dupa parerea ta atrocitatile facute de cruciati si inchizitori au avut loc din dorinta lui Dumnezeu, caci de, papa nu a gresit (nu poate gresi fiind infailibil) cand a binecuvantat inchizitia si cruciadele
|
Nici în Evul Mediu occidental Inchiziția nu pedepsea ea însăși, căci hotărârile tribunalelor inchizitoriale erau puse în aplicare de laici, adică de puterea seculară. Asta e o chestiune bine stabilită printre istorici.
Apoi, Inchiziția nu face parte din doctrina catolică sau, cel puțin, nu mai mult decât face parte sancționarea neortodocșilor de către Biserica Ortodoxă. De asemenea, nici un Papă nu s-a pronunțat vreodată asupra Inchiziției uzând de formulele infailibilității. De fapt, infailibilitatea papală a fost invocată, după cum se știe, doar o singură dată, în 1950, când Papa Pius al XII-lea a proclamat dogma urcării la cer a Fecioarei Maria (după consultarea prealabilă a tuturor episcopilor catolici).
Or, cum infailibilitatea papală e, de fapt, concentrarea infailibilității Bisericii în conducătorul ei instituțional, și cum Biserica Ortodoxă este și ea infailibilă, după raționamentul tău — care asumă un efect bizar și necanonic al binecuvântării — ar urma că și Biserica Ortodoxă ar fi inclus în doctrina ei absolutismul monarhic, de pildă, atunci când i-a binecuvântat pe împărați, regi, țari și domni. Sau că ar fi devenit o instituție cu o ideologie totalitară când a colaborat cu regimurile comuniste și a acceptat ca acestea să-și plaseze ofițeri de securitate în rândurile ei. Fără să mai pomenim că ar fi devenit comunismul însuși parte a doctrinei ortodoxe atunci când Biserica îi binecuvânta pe dictatorii staliniști conducători ai statelor în care ele funcționau.
Tot acest raționament seamănă cu povestea celui care, după ce n-a reușit să-nțeleagă de ce nu se ouă elicopterele, s-a hotărât, în cele din urmă, să meargă în pădure ca să le caute cuibul…
A propos, semnul că Inchiziția nu face parte din doctrina catolică și că infailibilitatea nu se aplică la orice, deci că Papii mai și greșesc, a fost arătat atunci când Papa a cerut scuze în numele Bisericii Catolice pentru ceea ce a făcut Inchiziția. Eu aștept aceeași atitudine și din partea Bisericii mele și a ierarhilor ei — recte, o declarație publică prin care Biserica Ortodoxă să-și ceară scuze și să facă toate clarificările ce se impun în atitudinea istorică și doctrinară pe care a avut-o față de Împărații bizantini, față de regimurile totalitare, dar nu în ultimul rând, și acceptarea deschiderii dosarelor întocmite de serviciile secrete cu privire la cler. În sfârșit, aș vrea să văd cinstea, corectitudinea și onoarea BO în retrocedarea proprietăților față de greco- și romano-catolici.