Citat:
În prealabil postat de Adrianna
Eu nu cunosc nimic despre budism. Ei cred intr-un singur Dumnezeu, in mai multi dumnezei sau in nici unul? In budism exista roadele Duhului Sfant asa cum sunt ele prezentate in Evanghelii?
Multumesc de raspuns.
|
Budistii nu cred intr-un Dumnezeu care a creat Universul, care judeca, rasplateste si pedepseste pe fiecare persoana, in functie de calitatea actiunilor individuale.
Universul este conceput ca
Ceea Ce Este - fara un inceput sau sfarsit. Un continuum perpetuu. In fapt (la modul absolut), nimic nu se pierde sau castiga - niciun atom in plus sau in minus - totul se transforma - din punct de vedere relativ.
Judecata - rasplatirea faptelor bune si pedepsirea faptelor rele - este, in viziunea lor, un proces implacabil/de neevitat -care se produce prin insasi natura esentiala a realitatii - Dharmakaya (Kaya =corp - Dharma= Lege).
Dumnezeu este conceput unitar ca Totul, continand atat aspectele vizible cat si cele invizibile - atotpatrunzator (fara obstructie) si a toate cunoscator.
Raportarea la El - in sadhanele (slujbele) zilnice este personala - ca si in credintele monoteiste.
Persoana Sa, ca de altfel si persoanele ordinare sunt privite din perspectiva similitudinii naturii lor ultime (asemanarii lor) - fara obstructie - asemeni spatiului.
Darul cel mai mare se numeste Karuna (Marea Mila pentru toate fiintele captive in procese de nastere imbatranire si moarte - fie oameni, animale, zei, fantome sau demoni).
O astfel de fiinta cu o asemenea dragoste se numeste Bodhisattva.