Citat:
În prealabil postat de catalin2
Adevarat ce spui, ca nu inseamna ca daca esti ortodox te mantuiesti neaparat, dar asta e alta poveste. La fel si daca face cineva facultate nu e sigur ca o sa ajunga sa ia licenta, dar daca nu face facultatea nu-i da nimeni licenta.
Cum sa fie explicatii fara de inteles explicatiile sfintilor sau a Bisericii? Sunt fara de inteles pentru cei ce nu vor sa le accepte, pentru ca nu rezoneaza cu conceptiile lor. Ecumenismul aduce cu el conceptiile protestante, inclusiv desconsiderarea sfintilor. Tu spui ca acum unii au inteles mai bine decat sfintii stiu mai multe decat ei. Sunt ei mai mari decat sfintii? Nu, doar ca au primit ideile ecumeniste (=protestantism) si au crezut ca au inteles mai multe.
Noi cunoastem doar ce ne-a revelat bunul Dumnezeu, desigur ca nu cunoastem ce nu ne-a revelat. Dar ce ne-a revelat trebuie sa luam cu totul adevarat, iar Biserica si sfintii ne-au explicat tot ce tinea de revelatie. Noi care nu suntem sfinti cunoastem mult mai putin decat ei, de aceea ii si urmam si credem pe ei, nu construim noi o teologie dupa intelepciunea noastra limitata. Pentru ca nu e a noastra, e o teologie luata de la protestanti prin ecumenism.
Povestea despre nevoitorii de pe insula nu era ca ei credeau orice, ci cum se rugau. daca am inteles bine erau ortodocsi, exista si film cu pilde care include si aceasta poveste (e pe youtube). E o exemplificare ca nu conteaza rugaciunea multa si mecanica, o mica rugaciune din suflet face mult mai mult, totul depinde de smerenia celui ce se roaga.
|
Eram aproape sigur ca cineva va specula modul meu de a ma exprima, desi eu am considerat ca am lamurit din capul locului acel aspect, tocmai pentru a nu se face confuzie. Repet: "Explicatii fara de inteles" sunt atunci cand tu esti student la filologie si asisti la o conferinta de fizica cuantica. Pe un alt topic am vazut ca s-a scris foarte mult (e ciudat cum credinciosul nostru ortodox se lasa antrenat in increngaturi cu pretentii filozofice, unde in fapt nu-i decat o barfa de doi lei si o dovada directa a lipsei harului), despre unii "preoti" care abandoneaza "corabia" Bisericii care i-au hirotonit, si-si fac un SRL ordodox... Ei, aici faceam eu aluzie ca, unde nu e har, poate veni orice invatatura a sfintilor parinti, ca omul tot pe aratura o ia. De ce, fiindca fara har, intelesul... nu are inteles...
Orice om care a primit sfantul botez, ar trebui sa stie ca smerenia este cea mai de pret comoara pentru mantuire, dar daca descoperim lipsa grosolana a smereniei, tocmai la cei care-o propavaduiesc, cum se face ca multime de enoriasi dornici de mantuire, ii urmeaza pe acesti rataciti, orbeste? Unde este Sf Ignatie Briancianinov, Sf Serafim de Sarov, Sf Siluan, etc? Oare acestia nua au avut aceleasi explicatii pentru toti? De ce unii le-au inteles, iar altii le-au calcat in picioare?
Si, apropo de sfinti, citesc de o vreme invataturile "Vladicai Antonie marturisitorul". N-as vrea sa fiu subiectiv si nici sa ma laud ca am citit mult din sfintii parinti, dar in cazul celui amintit, eu am gasit cea mai detaliata forma de a invata "Rugaciunea lui Iisus", dar si alte aspecte pe care inca nu le aflasem nici la Briancianinov, nici la Sf Siluan, nici in "Pelerinul rus" asupra caruia mult timp am poposit. Acest Vladica Antonie este de o simplitate iesita din comun si m-a fascinat in totalitate. Cu toate astea, pentru unii toate acele explicatii raman "exercitii ce fizica cuantica" ce nu au absolut nici un inteles...