@Fratele Zaharia:
Termenul de veganism(vegan) vine din lb.engleza si face referire la alimentatia 100%vegetariana,in care lipsesc produsele de origine animala,existand persoane care promoveaza chiar si interzicerea de a folosi si alte produse de origine animala,nu numai alimentare(piele,blanuri,parfum).Uneori,fenomenul este asociat cu consumul alimentelor vegetale crude,care ne numeste raw vegan.
Exista o confuzie de termeni intre romanescul vegetarian=consumator de prod.vegetale,exclus cele animale si englezescul vegetarian=consumator de produse vegetale+produse lactate,oua(uneori si peste si crustacee).
Spun asta deoarece,gasindu-ma cu ceva treburi prin alt oras,pe timp de post,am intrat la vremea mesei intr-un mall sa caut la zecile de restaurante ceva simplu,de post.Cand in sfarsit am gasit un menu care zicea ca este prietenos cu vegetarienii,am comandat o supa si niste paste cu legume.Toate erau gatite cu smantana,unt si branza !
Cand m-am aratat mirata de felul mancarii si am vorbit cu ospatarul,acesta mi-a spus triumfator:"aaahhh,pai dvs nu sunteti vegetariana,sunteti vegana!!Nu avem nimic vegan!"
In lb.romana insa avem pt vegan ,termenul vegetarian,iar pt cei care sunt vegetarieni cu consum de oua=ovo-vegetarieni;vegetarieni cu consum de prod.lactate=lacto-vegetarieni(nu cunosc termenul pt cei care sunt vegetarieni cu consum de peste;in engleza acest termen fiind pescetarian).
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
|