View Single Post
  #8  
Vechi 03.07.2012, 11:02:00
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.580
Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Nu stiu daca m-am exprimat suficient de clar, ideea e ca, eu cred ca distinctia dintre om si animale nu vine doar odata cu suflarea de viata, ci e data si de faptul ca la modelarea lui S-a implicat in mod diferit fata de crearea animalelor pe care le-a facut doar cu cuvantul.
Este pertinenta observatia ta Delia insa consider ca trebuie avut in vedere ca atat plantele cat si animale si inclusiv omul sunt facute din aceeasi substanta: materie, pamant, "tarana".
Aceasta "modelare" de care vorbesti cum ar putea justifica maretia omului din moment ce exista specii de animale care fiziologic sunt mult mai complexe decat omul (spre exemplu delfinul cu sitemul de ecolocatie) sau au sistemele senzoriale mult mai performante (spre exemplu vazul vulturului, mirosul ursului...).
Astfel consider ca argumentul superoritatii omului datorita modelarii este nepotrivit (in general teologia neoprotestanta cauta o justificare a maretiei omului din punct de vedere trupeste).

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Cand vorbim de superioritatea omului fata de animale, la nivelul strict biologic, are vreo relevanta faptul ca omul nu a fost creat prin simpla rostire iar animalele nu au fost modelate direct? A intalnit cineva prin scrierile sfintilor parinti aceasta?
Din cat am studiat pana in prezent, in literatura teologica patristica am intalnit in unanimitate pozitia conform careia omul este cununa creatiei datorita capacitatilor sale cognitive (duhovnicesti).

In acest sens "modelarea" directa a omului este justificata doar in vederea vietii umane duhovnicesti care incepe ontologic cu Adam si se desavarseste in Hristos Iisus.

Contemplatia si desavarsirea (indumnezeirea) sunt posibile omului doar in Hristos Iisus prin Harul Duhului Sfant. Astfel, Hristos Iisus este sfarsitul creatiei ontologice a omului incepute cu Adam (caci din puct de vedere ontologic Adam desi avea viata duhovniceasca pe langa cea biologica, nu avea posibilitatea indumnezeirii, care este viata duhovniceasca pe cea mai inalta treapta).
Reply With Quote