Citat:
În prealabil postat de lore86
Domnule Dragomir, ne-ati mai "imbogatit" si pe alte topicuri cu idei care ridica parul pe spinare, in special cea cu Hristos si tigarea in gura.
|
Dar eu nu am păr pe spinare. Dumneavoastră ?
Citat:
Acum prin analogie, poti sa lucrezi intr-o fabrica detigari sau sa fi desfranata ca asa au facut si sfintii?
Asta au facut-o inainte de a deveni sfinti.
|
Valabil în privința Sf Maria Egipteanca, raționamentul este invalid în privința Sf Nectarie. De ce ? Fiindcă, în timp ce știm că Sf Maria Egipteanca s-a căit amar pentru păcatele ei, Sf Nectarie nu am auzit să se fi căit. Și știți de ce ? Fiindcă a lucra într-o fabrică de țigări, sau de arme, sau într-o distilerie, ori a fi viticultor sau tehnician oenolog nu sunt păcate decât în mintea dv deviată.
Citat:
Mi se pare o fatarnicie sa spui ca contribui la dezvoltarea raului in lume, fara sa fi vinovat de aceasta.
In aceste conditii,nici ginecologul nu e vinovat de avorturile facute, datoria lui e doar sa fie un bun ginecolog,
|
Analogie invalidă. Ginecologul este vinovat de avorturile făcute fiindcă există o poruncă de a nu ucide pe care el o încalcă.
Citat:
nici purtatorii de cuvant ai asociatiilor pro homosexualitate nu sunt vinovati,
|
În ceva mai mică măsură decât ginecologul, și purtătorii de cuvânt de mai sus sunt vinovați de păcat străin, fiindcă fac apologia unor fapte contra firii. Dar, dacă este cineva dactilograf sau electrician ori paznic la acea asociație pro-homosexuală, el nu este vinovat cu nimic.
Citat:
Vanzatorul nu e vinovat ca vinde tigari, barmanul ca vinde bautura, traficantul ca vinde droguri. Poate nici prostituata ca isi vinde trupul. Vinovati sunt cei care cumpara si le folosesc....
Oare, stau si ma intreb, asa a adormit de tare constiinta multora? Ca nu mai avem puterea sa vedem raul si sa ii zicem pe nume? Mai mult, cu fatarnicie il invelim in staniol si ii zicem"cooperare materiala la pacat", dar cu precizarea ca nu e pacat.
|
Ca să înțelegeți mai bine, dacă aveți bunăvoință (ipoteză pe care, citind postarea dv agresivă, o consider îndepărtată) înlocuiți "editură de cărți New Age" cu "Editura Politică a Partidului Comunist". Așadar: este sau nu este păcat să așezi în pagină sau să culegi litere pentru "Manifestul Partidului Comunist" ? Precizez: nu este vorba de cominternistul care controlează editura, nu este vorba nici de purtătorul de cuvânt al editurii. Aici este vorba despre un om care își folosește competența spre a participa la tipărirea unei cărți a acelei edituri.
Dacă este păcat, a-l face cu gândul de a te spovedi după aceea este inacceptabil: un gând mult mai grav decât eventualul păcat însuși, numit "păcat împotriva Duhului Sfânt". De păcate trebuie să fugim, nu să le facem ca să avem ce spovedi. Dimpotrivă, dacă nu este păcat, nu e nimic de spovedit.
Dar, având în vedere degringolada din BOR, asemenea abordări nu mă mai miră. M-a mirat când am întâlnit în carne și oase un forumist de pe aici care declara sus și tare ce păcat mare e fumatul în timp ce fuma spunându-mi chestia asta. La nedumerirea mea, mi-a spus că fumează cu dezlegare de la preotul său confesor. Asta a adâncit nedumerirea mea: de dezlegare de a face păcate eu nu am auzit. Prima oară m-a mirat când am citit că un om păcătuia ca să se spovedească după aceea când am citit biografia lui Rasputin și câte ceva despre secta ortodoxă al cărei membru a fost acel călugăr. Secta se numea "hlâstî" și se dedau la orgii și la curvii ca să aibă ce "penitență" să facă.