Subiect: Everghetinosul
View Single Post
Vechi 08.10.2007, 10:48:49
OvidiuO OvidiuO is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.08.2007
Implicit

Un frate, in timp ce se pregatea sa coase manerele la cosurile de paie pe care le pregatea pentru piata, l-a auzit pe vecinul sau zicandu-si: Lenesul de mine ! Uite, se apropie piata, iar eu nu am pregatit manerele pentru cosuri.
Asadar, fratele a luat propriile sale manere si s-a dus la vecin.
Mi-au mai ramas acestea, i-a zis el vecinului. Ai cumva nevoie de ele ?
Vecinul le-a acceptat cu usurare in suflet, ca pe un dar de la Dumnezeu, fara a avea nici cel mai mic gand ca fratele sau si-a lasat munca neterminata pentru a-l mangaia.

Doi confrati nevoitori au lucrat toata noaptea la rucadeliile lor. Ei torceau fire de canepa, pentru ca mai tarziu sa faca din ele franghii. Insa firul unuia dintre frati se rupea mereu. El a inceput sa-si piarda rabdarea si sa se supere pe confratele sau, a carui munca decurgea obisnuit. Celalalt a vazut aceasta si, pentru a nu fi motiv de suparare pentru fratele lui nerabdator, isi rupea si el propriile fire de canepa de fiecare data cand firele acestuia se rupeau. In acest chip, munca lor inainta in mod egal, iar cei doi si-au terminat lucrul fara ca ceva neplacut sa se intample intre ei.

Un calugar incepator s-a dus odata la un Batran pentru a primi indrumare. Au vorbit impreuna ore in sir despre lucruri legate de viata lor. Imbogatit si cu multumire, tanarul s-a sculat apoi sa plece.
Iarta-ma, Avva, a zis el, facand plecaciune inaintea Batranului, te-am luat de la rugaciune cu vizita mea.
Rugaciunea mea, fiule, i-a raspuns Batranul cu bunatate, este sa-ti dau mangaiere si sa te trimit la chilia ta imbogatit cu sufletul.
Reply With Quote