Citat:
În prealabil postat de Lucian008
Eu nu am dat un verdict, eu am dat un exemplu despre cum s-a procedat de catre cineva care i-a urmat lui Hristos.
Este totusi o diferenta intre desfranarea Mariei Egipteanca si situatia Sfantului Necatarie. Sfantul Il "descoperise" si Il urma deja pe Hristos, dar neavand alternativa a ales o cale mai putin corecta.
|
Lucian, nu poti spune ca sfantul i-a urmat lui Hristos in timp ce fabrica tigari. A fost daca vrei, o scapare. Nu ptr ca lucra la producerea tigarilor a ajuns sfant. Daca ne uitam atent, vedem ca in cazul , multor sfinti"a fost vre-o pata".Important e viata traita dupa aceea, pocainta si mai ales starea in care l-a prins sfarsitul.
Personal, nu cred ca sfantul ar incuraja lucratul intr-o fabrica de tigari si implicit fumatul.Abia daca vine cineva cu un exemplu concret din viata sfantului, din care ar reiesi acest lucru o sa ajung sa cred ca sfantul nu a facut pocainta dupa jobul acela.
In invatatura ortodoxa, fumatul e un pacat. Cine marturiseste altfel nu e ortodox.
Acum, in sens invers: Autorul care contribuie la tehnoredactarea Biliei, a unei carti din viata sfintilor, a unei carti de rugaciune are vreo plata sau nu?Din punct de vedere duhovnicesc, spiritual vobind...
Are, ptr ca contribuie la raspandirea adevarului de credinta in lume. LA fel si invers.
Si orice lucru cat de mic, facut in numele Domnului si care ajuta la raspandirea binelui in lume va fi rasplatit.
Amintea cineva de pacatele impotriva Duhului Sfant. Ei, unul din acestea e tocmai increderea nesocotita in bunatatea lui Dumnezeu. Altfel spus pot pacatui in voie, chiar daca stiu ca fapta mea e pacat caci Domnul in bunatatea lui ma va ierta.
Acum, revenind din nou la topic. Personal cred, ca un om care nu cunoaste bine invatatura bisericii se poate rani destul usor si chiar isi poate impropria anumite idei"bune" dintr-o carte new-ageista. Si daca nu ajunge sa le marturiseasca public, incet dar sigur isi poate cladi o intreaga gandire proprie, cu convingerea ca el e ortodox.
De aceea multi duhovnici recomanda sa nu citim carti sectare,atee sau de filosofie necrestina precum si sa evitam discutiile cu cei de alte confesiuni.
Ei, acum la incheire, imi aduc aminte de o invatatura primita undeva in clasa a patra
Nu te juca cu focul, ca te arzi!