View Single Post
Vechi 06.07.2012, 08:30:22
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adrianna Vezi mesajul
Atat bisericile traditionale cat si cele (neo)protestante spun acelasi lucru, trebuie credinta+fapte, doar modul de exprimare este diferit pentru ca unii insista mai mult pe un aspect si altii pe celalat.
Eu nu cred ca Biserica Catolica spune ca trebuie credinta+fapte. Singura lupta pe care trebuie sa o ducem si careia trebuie sa ne abandonam este lupta de a deveni sfinti. Sfintenia inseamna apropierea si comuniunea cu Dumnezeu, iar atunci vin de la sine atit credinta cit si faptele. Avem credinta si fapte valoroase in aceiasi masura in care sintem sfinti. Faptele nu trebuie sa reprezinte un scop pentru nici un crestin (daca as imparti toata averea saracilor, dar n-am dragoste, nu-mi foloseste la nimic, ne spune sfintul Pavel).

Iata ce ne spune Maister Eckhart (despre care se spune ca a fost indrumatorul spiritual al lui Thomas Kempis, cel care a scris Imitatiunea lui Cristos):
"Nu gindi ca sfintenia se intemeiaza pe lucrari, ci intemeiaza-ti sfintenia pe fiinta, caci nu lucrarile sfintesc, ci noi sfintim lucrarile. Oricit de sfinte ar fi lucrarile, ele nu se sfintesc prin ele insele si, in masura in care fiinta si natura sint sfinte, in aceiasi masura sfintim toate lucrarile noastre, fie ca este vorba de a minca, a dormi, a veghea sau altceva. Faptele savirsite de cei care nu au o natura elevata, oricare ar fi acestea, nu pretuiesc mare lucru. Prin asta caut sa-ti arat rivna ce trebuie daruita ca sa devii bun, nu pentru ceea ce faci, nu prin natura lucrurilor, ci prin temelia lucrarilor."