Citat:
În prealabil postat de andra_v
Animalele sunt inzestrate si cu afectivitate. In plus, nu-mi vine sa cred ca un animal precum delfinul, rechinul, cotofana nu sunt inzestrate cu o ratiune primara.
|
Evident. Recomandarea mea in asentimentul Deliei este de a citi postarile de la inceputul topicului care sunt inechivoce pentru antropologia ortodoxa.
Reamintesc:
"b) suflet animal, specific animalelor (complexitatea diferind in functie de specie) ce are pe langa puterea de vigoare si pe cea de dorinta (pofta) axata pe cognitia inteligenta urmare a perceptiei senzoriale ce urmareste in principal instictul de supravietuire si cel de reproducere, existand astfel emotii specifice, sentimente: bucurie, ura, tristete..."
Totusi intrucat animanele nu pot avea din punt de vedere ontologic viata duhovniceaca, nu se poate vorbi despre sentimente si emotii induhovnicite precum in cazul omului induhovnicit: spre exemplu "agape" (dragostea duhovniceasca).
Agape:
Spre deosebire de celelalte forme care redau iubirea (filia, eros), agape are un specific aparte, definind iubirea care totdeauna face bine altuia, iubirea incercata si jertfelnica, iubirea care se daruieste pentru altul fiindca nu se uita la ale sale, eliberand sufletul omenesc din egoismul care il claustreaza in intunericul vietii.