Citat:
În prealabil postat de MihaiG
În lumina celor de mai sus, vă rog să interpretați următorul pasaj din Sfânta Scriptură:
"Și mi-a arătat un râu al apei vieții, strălucitor ca de cristal, care izvorăște din tronul lui Dumnezeu și-al Mielului." (Apocalipsa cap. 22)
De observat următoarele:
1. Termenul folosit este "ekpoureusis".
2. Prin "apa vieții", atât Sfântul Ioan Teologul, cât și alți sfinți înțeleg Sfântul Duh, astfel:
"Cel ce crede în Mine – precum a zis Scriptura – râuri de apă vie vor curge din inima lui“ Iar aceasta a spus-o despre Duhul pe Care aveau să-L primească acei ce cred într'Însul. Că Duhul încă nu era dat, pentru că Iisus încă nu Se preamărise."
Concluzie: Sfântul Duh (apa vieții) purcede (ekpoureusis) de la Tronul lui Dumnezeu și al Mielului.
|
Excelenta observatia dvs., ca si in cazul citatului din sf. Maxim dvs. gasiti cele mai clare explicatii ale invataturii ortodoxe, aratand ca cea catolica este eronata. Si acum tot fara sa va dati seama (ca si in cazul sf. Maxim)
ati gasit de fapt ca harul izvoraste din Dumnezeu, adica este necreat, cum bine maturisesc ortodocsii, nu creat cum spun catolicii.
Tocmai vorbeam despre harul necreat si dvs. ati gasit si citatul care explica invatatura in Sfanta Scriptura. In toata invatatura ortodoxa, si probabil si in cea catolica (cred ca la protestanti nu e asa, ei nu inteleg bine ce e harul) "apa vietii", "apa cea vie" este harul. Cred ca am dat de vreo zece ori pasajul din catehism in care scrie ca noi nu primim Duhul Sfant, si harul:
"
236. Chiar persoana Duhului Sfant e aceea prin care vedem pe Hristos si ne unim cu El?
Nu. Daca ar fi chiar persoana Sfantului Duh, atunci ea s-ar face o proprietate a noastra, sau noi ne-am face una cu Duhul Sfant. Unde se vorbeste de Duhul, e vorba de lucrarea Duhului.
Lucrarea aceasta se numeste harul dumnezeiesc. De aceea se spune ca ne mantuim prin har, sau ne unim cu Dumnezeu prin har, sau ne indumnezeim, sau ne facem dumnezei dupa har."
Chiar in predica Patriarhului Daniel la Duminica Samarinencii (de anul acesta cred) spune aceste lucruri, ortodocsii ar fi trebuit sa le stie, e invatatura de baza a Sfintei Biserici.
http://www.basilica.ro/ro/stiri/iapa...icai_8373.html
"
Învățătura centrală a Sfintei Evanghelii din Duminica a V-a după Sfintele Paști, numită și
Duminica Femeii Samarinence, este faptul că Mântuitorul Iisus Hristos dăruiește lumii
harul mântuitor, numit
'apa cea vie'."
"
Iisus Hristos este izvorul harului mântuitor numit și 'apa cea vie', care se dăruiește oamenilor în Biserică prin lucrarea Duhului Sfânt."
'Apa cea vie' este harul care vindecă pe om de păcat și îi sfințește viața
Biserica, locul unde omul primește harul mântuitor, 'apa cea vie'
Observ si un lucru bun la dvs. Dorinta dvs. de a cauta adevarul va ajuta sa gasiti intotdeauna adevarul ortodox, desi il cautati pe cel catolic. E posibil ca la un moment dat bunul Dumnezeu sa va ajute si astfel sa vedeti ca adevarul este doar in ortodoxie si astfel sa reveniti in Sfanta Biserica lasata de Mantuitor.