View Single Post
Vechi 08.07.2012, 19:09:35
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit Manastirea jirovici,bielorusia

Ajungem la o localitate JIROVICI ,unde se afla o manastire de calugari.Tocmai era vecernia.In timpul vecerniei dam pomelnicele in limba rusa,dar platim cu valuta unii ,eu cu banii schimbati pentru Ucraina ..asa incit la intoarcere la Kiev am rama sin pana de grivini pentru ca a trebuit sa-I cheltui in Bielorusia.Cei care au platit in valuta au zis ca au iesit foarte scump cu pomelnicul.
Manastirea are hramul Adormirii Maicii Domnului.Aici se afla o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.sub forma de medallion,care este pictata cu pruncul in brate,dar situate intr-un copac sub care stau ingenunchiati doi copii,un baiat si o fetita.Icoana a fost descoperita de copii care se jucau prin acea padure,dup ace au vazut ca dintr-un copac izvorasc raze foare puternice;ei au privit cu atentie si au vazut icoana sub forma de medallion ,au alergat la parinti acasa sa le spuna minunea.Icoana din copac a fost asezata la inceput intr-o manastire din lemn care odata a ars in intregime si icoana nu s-a mai gasit!Copii jucindu-se pe acolo,caci era padure ,au vazut-o pe MAICA DOMNULUI ca o femeie foarte frumoasa care state ape o piatra mare aflata nu departe de locul lor de joaca.Au alergat iarasi la parinti sa le spuna minunea,parintii au alergat la piatra din padure pe care au gasit din nou iconita sub forma de medallion a MAICII DOMNULUI ,aceea care a fost gasita prima data in copac.Aceasta icoana se afla linga iconostas in manastirea mare.Linga manastire se afla si seminarul teologic,cu o curte separate frumos aranjata.In curtea manastirii se afla o biserica pe locul aratarii Maicii Domnului ,piarta pe care Ea s-a aratat sete acuma altar.In aceasta manastire mica nu exista current electric,slujba se face la luminary.Desi nu este voie mie mi-s-a dat voie sa filmez acolo!Apoi mai sus pe o alee ajungem la a treia manastire cu hramul sf.CONSTANTIN SI ELENA ,care era inchisa ,iar in spatele ei se afla cimitirul unde era ingropat si ctitorul manastirii.Suntem pusi la masa , o masa foarte gustoasa,apoi ni se explica enigma teiului din curte foarte batrin ,care cunoaste toata istoria manastirii ,el fiind mai vechi decit manastirea . Calugarul ne-a spus ca atunci cind se va usca acest foarte batrin tei va veni sfirsitul lumii.Dar alaturi de el se afla rasariti dintr-un singur loc ,aproape de el alti trei tei tineri ,fapt care semnifica ca dupa sfirsitul lumii Sfinta Treime va oferi ceva mult mai bun credinciosilor.
Dupa aceste vizitari am fost cazati la o casa a manastirii din localitate ,in conditii foate bune.Desi era seara am plecat spre izvorul vindicator aflat nu foarte departe pentru a face o baie acolo ,care ne-a inviorat dupa oboseala zilei.Acolo intram intr-o curte cu alei si multi copaci ,cu un izvor de unde ne luam apa bune si foarte rece de baut.Apoi intram separat in doua incaperi din lemn ,femeile si barbatii,care dau in lacul unei ape reci ca sic ea de la izvorul pentru baut,caci apa vine acolo de la acel izvor si are 4 grade Celsius.Coborim treptele si ne facem curaj pentru a intra in apa ,inclusive cu capul.Trebuie sa ne facem cruci pentru a depasi cu curaj raceala evidenta a pei ,dar reusim sa intram ,avind fiecare camasi,eu pe aceea din Israel.Dar dupa cufundare de trei ori in apa ,in numele SINTEI TREIMI ,cu rugaciune in gind pentru vindecare ,iesim si avem surpriza unei inviorari si calduri incit mie nu imi mai venea sa dau jos de pe mine acea camasaaceleasi senzatii le-am avut dupa intrarea in toate izvoarele vindecatoare din Rusia.
A doua zi participam la SF.LITURGHIE,ne inchinam din nou la icoana MAICII DOMNULUI ..dar un gind imi spune sa ies pentru a merge la biserica cu altarul din piatra pe care am vazut-o seara.Stiam ca nu este bines a iesim in timpul SF.LITURGHII si mi-am zis ca poate este o ispitadar dupa slujba am aflat ca si acolo a fost slujbaasa incit mi-a parut foarte rau ca nu am dat ascultare gindului desi venea din partea cea buna.Am admirat icoanele sfintilor de pe pereti ,care erau in marime naturala despre care am aflat ca au foast pictate la lumina luminarilor,pentru a nu fi descoperit pictorul si lucrarea lui de catre autoritatile ouse credintei.Dupa Sf.Liturhie mai stam putin pe banca in frumoasa curte a manastirii ,odihnitoare ,apoi cercetam si pangarul de unde imi iau citeva iconite cu Maica Domnului ,iar de la piata de afara de linga manastire imi cumpar ulei si tamiie.
Plecam de la aceasta memorabila manastire de calugari spre

MANASTIREA POLOTK