View Single Post
Vechi 09.07.2012, 03:16:55
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de Adrianna Vezi mesajul
spiritul evanghelic nu este perfect superpozabil peste cel Filocalic sau invers.

Unde sunt toate acestea la interlocutorii mei ce iubesc Filocalia? De ce mesajele evanghelice sunt repede catalogate ca fiind ne-ortodoxe si eretice?

De ce iubitorii Evangheliei trebuie sa fie mereu aspru judecati de iubitorii filocalici?...
Asemenea afirmatii imi vine greu sa cred ca sunt nascute in mintea unei persoane care nu pare deloc incapabila de judecata si care, culmea, sustine ca a parcurs (macar ceva) din textul filocalic. Constat ca, pur si simplu, o fata vine grabita pe forum, se asaza infipt pe un scaun si incepe sa debiteze uluitoare afirmatii, ca-n transa, sir dupa sir, de iti sta mintea-n loc. Un sirag de ciosvarte inssangerate, o zdrentuire haotica de impresii, o amestecatura de mandrie si prostie cum rar am vazut (nici macar la mine nu am intalnit asemenea harababura!). Oare persoana in cauza are vreo licarire de constiinta reflexiva? Se apleaca vreodata cu spirit critic, macar cu o indoiala, asupra continutulu afirmatiilor sale?
Ma uit la afirmatiile extrase mai sus si nu imi vine sa cred ca un om a putut sa scrie asa ceva. De pe ce planeta va fi sosit?........

Cine v-a bagat asemenea aberante idei in minte, domnisoara?
Sarmane om, cine te-a mintit ca Biserica si Parintii Duhului Filocalic traiesc vreo clipa si in vreun fel in afara Evangheliei sau ca vreo farama din viata lor ar fi in contradictie cu Ea?
Pai nu stiai ca Sfintii nostri sunt Evanghelii vii?

Adrianna, reciteste, te rog, macar un volum din Vietile Sfintilor. Si macar o parte dintr-un volum din Filocalia (ti-as recomanda ceea ce m-a trezit pe mine din coma: Sfantul Isaac Sirul si Sfantul Maxim Marturisitorul).
Apoi vei intelege ca ai fost mintita si batjocorita de niste nenorociti.
Te rog cu adevarat, urmeaza-mi indemnul. Iti va lua cel mult cateva saptamani de 2-3 ore de lectura pe zi. Eu cred ca merita, pentru a iesi dintr-o cursa care, din lateralul unde ma aflu eu fata de tine, crede-ma ca arata ingrozitor de rau.

Adrianna, eu am fost in rataciri cu siguranta mai mari ca ale tale. Ajuns prin Mila Domnului
la limanul Bisericii ma uit acum inapoi si nu pot sa cred cat de oribil am gandit si simtit ani in sir. Daca as fi avut experienta ultimilor ani, multe nenorociri (unele ireparabile) as fi evitat. Asa incat, daca ai vreun impuls catre cartile pe care ti le-am recomandat, te rog sa il creditezi si sa te pui pe treaba: vei intelege singura cat de greu i-a fost Fiului Ratacitor in peregrinarile sale si te vei bucura de Intoarcerea Acasa.

Citeste! Pentru inceput, doar citeste!
Apoi Evanghelia iti va parea cu adevarat frumoasa. Cu muuult mai frumoasa decat (iti pare) acum!
Fie sa simti, prin intermediul lecturii din cartile Sfintilor, deosebirea dintre otet si vin. AMIN+

P.S. Problema nu e sa citim Evanghelia. N-ar fi exclus ca si dracii s-o citeasca... Problema e IN CE DUH o citim si o traim. Iar Filocalia, ca opera si ca lume induhovnicita aflata dincolo de text, este tocmai DUHUL care ne transporta, insufletindu-ne, in oceanul Evangheliei.
Reply With Quote