Citat:
În prealabil postat de Adrianna
Domnisorule Pelerin spre Rasarit,
Pasajul pe care l-ati citat l-am citit, am citit toata postarea de la link, de aceea v-am spus ca exact limitarea la acel conducator spiritual era folosita si la evrei in timpul Domnului.
In fine, nu mai are rost, vad bine ca nu aveti raspunsul si oricum nici nu va intereseaza.
Dar aveti dreptate ca in cazul asta nu am ce cauta pe acest topic iar topicul are alt scop decat cel de a afla adevarul in toate.
Domnule Ioan Cezar,
Raspunsul este la "da" la intrebarile dvs. iar faptul ca biserica nu respecta intru totul invatatura Domnului imi pune probleme de constiinta atata timp cat nu am raspunsuri, pentru ca mesajul este limpede si este adresat apostolilor pentru a sti cum sa faca ei insisi:
"8. Voi însă să nu vă numiți rabi, că unul este Învățătorul vostru: Hristos, iar voi toți sunteți frați.
9. Și tată al vostru să nu numiți pe pământ, că Tatăl vostru unul este, Cel din ceruri.
10. Nici învățători să nu vă numiți, că Învățătorul vostru este unul: Hristos.
11. Și care este mai mare între voi să fie slujitorul vostru.
12. Cine se va înălța pe sine se va smeri, și cine se va smeri pe sine se va înălța."
Este clar ca apostolilor le cere toate acestea, sa nu se numeasca nicicum, nici rabi, nici tata, nici invatatori, si le explica de ce: toti sunt frati.
Cuvantul este limpede, si totusi nu este aplicat. Pentru mine va ramane un mister modul in care este ignorat/schimbat, dar pana una alta, conform acestui cuvant eu nu am dreptul sa numesc pe nimeni parinte si invatator religios, ceea ce face dificila orice abordare patristica din punctul meu de vedere.
Imi cer iertare de deranj. Si dvs. si tuturor celor ce au fost deranjati de intrebari incomode.
Multa pace.
|
Sunt aici probleme elementare de exegeza, Adrianna! Iar exegeza este o stiinta foarte complexa si nu se reduce la interpretari inguste, de-a dreptul infantile, copilaresti, ca acestea pe care le propuneti.
Sincer de tot, o adevarata marturisire: incepeti sa invatati, daca sunteti cumva pasionata cu adevart de Teologie, incepeti sa invatati cum se face o exegeza. Sunt cateva conditii si criterii care se aplica simultan unui text, unui verset, uneori unui simplu cuvant. Dar astea nu sunt lucruri usurele ci se insusesc in ani lungi de studiu, de post si rugaciune etc.
Aveti un model in Raspunsuri catre Talasie, ale Sfantului Maxim Marturisitorul.
Daca minimalizati acest text (si inca e doar o parte din ce inseamna astazi exegeza biblica) ... ce mai pot spune, decat ca nu sunteti un om serios. Pe bune!
As mai sugera, pentru deprinderea exegezei si hermeneuticii biblice, un autor foarte important, american contemporan cu noi: John Breck.
Of, si mai sunt multe de studiat... Din acest motiv, aici pe forum eu m-am ferit sa fac vreun demers exegetic propriuzis desi ocaziile au fost multe, chiar cu nemiluita. Aceasta deoarece SUNT CONSTIENT de dificultatea unui astfel de demers.
Nu poti sa te apuci la discutii contradictorii (de tip sueta, taifas ori joc de contraziceri si amuzamente) pe textul biblic (text sfant si sfintitor dealtfel!)
dupa ce ai citit Epistolele, Filocalia, pe Sfantul Maxim in Raspunsuri catre Talasie, iar mai aproape de noi pe John Breck sau pe Larchet etc. ... Ar insemna ca pur si simplu ti-ai pierdut toate mintile. Or eu, prin Mila Domnului, emit inca ipoteza ca mai am un ultim ciob nealterat, acolo... si astfel ma abtin de la excursuri care ma depasesc deocamdata.
Dar sa zaresc dintr-o ochire un amalgam de rataciri si naivitati, asta deocamdata cred ca pot sa fac. Pe cuvant de pionier!
Asadar, nu te mai incapatina, de dragul unei simpatii obtinute prin intermediul bizareriilor, sa atragi atentia prin lucruri strambe. Mai bine ia ce ti se da gratis si retine, asadar: talcuirea textului biblic nu e joaca de scolari sau scolarite, nu e subiect de minciunele sau sporovaieli, nici de-amoru artei nu e vorba,
ci e un pariu-cheie cu insasi soarta vietii noastre. Nu cred ca exagerez deloc cand spun aceste vorbe.
Intoarce-te Acasa, surioara si pune mana pe carte! Lasa-i pe ageamii, ca astia e smecheri si atat. Nu ti-a spus mama, vorba cantecului, cum e treaba pe la oras?...:)