Citat:
În prealabil postat de podolski_2
Tare as vrea sa te vad pe tine Zaharia, cum te duci tu la servici in sec. XX, neberberit, netuns, neparfumat, ca un scons, si cum te faci tu de ras la servici pentru Dumnezeu.
Doar nu ii slujesti trupului, ci lui Dumnezeu. Dumnezeu nu are nevoie de chipul tau frumos, ci de nevointa.
As vrea sa te vad purtand numai pantaloni lungi pe canicula asta, sa nu ispitesti femeile. As vrea sa vad cum iti acoperi pe caldura asta capul, si sa vad cum esti perceput la munca, mereu cu capul acoperit, ca sa nu ispitesti cu frumusetea parului tau.
E cam nasol sa iti aplice cineva propriile tale canoane. Brusc, nu mai e distractiv.
Zii tu, nu e amuzant? :))
|
Intelegi tare gresit frate : igiena consta in apa calda si sapun oriunde pe corp ori de cite ori este nevoie pe zi .
Bicarbonat de sodiu sau sare cu periuta pt. dinti in cavitatea bucala, peste tot si nu numai pe dinti (pe limba , pe mucoasa jugala, in vestibulul bucal)
Nu consta in parfumuri, deodorante, edulcorante si sociocorante !
Daca vrei sa vezi cit de barbos si de netuns sunt intra pe comunitate si ai sa te convingi singur.
Nu am purtat niciodata shorturi, pantaloni scurti sau jenantele bermude in locuri publice si mai ales in cele in care erau si femei , exceptind casa mea sau locuri de pescuit .
Port numai pantalon lung si camasa cu mineca cel putin lunga pina la cot , in procent de 80% negre , bleumarin sau culori inchise.
Nu umblu cu capul acoperit , eu sunt barbat si am binecuvintare sa umblu descoperit oriunde !
Nu uita , regulile de vietuire crestina igienovestimentaromorale au fost puse intr-o tara din Levant , ori acolo temperaturile din vara erau cu mult superioare celor din Romania , si lumea traia asa f. bine . Ba din contra , in acest mod se proteja corpul de caldurile toride .
La noi se postuleaza ca dezbracarea cit mai accentuata creaza confortul crestinului pe timpul verii, al toamnei, al iernii si al primaverii.
Ar fi bine daca nu ai uita ca nu corpul nesuleimenit miroase/pute (multi sfinti parinti au practicat nespalarea si ignorarea igienei corpului ca grad de smerenie !) ci pacatele put !
Gura, care scoate tot pacatul si faradelegea verbala (porul roman are o zicala tare semnificativa : pe unde iese faradelegea , pe acolo iese si sufletul !), gura care face toata faradelegea fizica , corporala, carnala... este cea care miroase urit .
Ia seama cind stai de vorba cu calugari imbunatatiti sau chiar si cu preoti de mir sporiti vorbind cu ei intim, de f. aproape, ca halena (desi "halena" nu inseamna miros in general ci un miros rau neplacut al gurii !) lor este asemanatoare cu Sf. Impartasanie , incit ai zice ca inainte sa vorbeasca cu tine s-a impartasit , ceea ce nu este tot timpul adevarat .
De asemenea , corpul pacatos , tavalit si strivit in tot felul de pacate , dintre care cele legate de sex , de pruncucidere si de omucidere in general, sunt cele mai grele , dau un miros urit in timp corpului . Aceste corpuri au o transpitatie grea , persistenta, cu miros neplacut mult timp chiar dupa ce a incetat transpiratia , care reapare f. repede dupa imbaiere.
Si parafrazindu-l pe IPS. Iustinian Chira al Maramuresului , corpul copilului si al tinarului , pina intra bine in pacate trupesti, miroase a viata, a flori, a romanita si levantica, a ceara de albine si a polen, a curat si nevinovat , pe cind corpul adultului si al batrinului miroase a pamint, a moarte, a boz, a frunze de maracin .
Sigur , ca ispititorul a venit si ne-a legat la ochi si ne-a invatat sa mintim ca aceste schimbari sunt "fiziologice" si ca ar fi firesc sa se intimple astfel , dar sa nu uitam ca ortodocsii imbunatatiti nu miros deloc urit nici la batrinete iar altora cind li se descopera moastele, acestea degaja miros de mir , miros deosebit de placut de toate celelalte de pe pamint .
Deci teoria cu "fiziologia" pica ! Pacatele put ! Iar impotriva pacatelor diavolul nu putea sa il invete pe om sa se pocaiasca si sa se smereasca ci i-a prostit legindu-i cu teoria "fiziologica". Si asa paiatele de astazi se dau cu toate esentele artificiale crezind ca pot inlatura sau masca miasmele corpului pacatos !
Corpul singur vorbeste, el insusi, despre cit de practicant este omul respectiv in viata in duh si adevar , cit de departat de Dumnezeu este el !
Dar daca chiar are meteahna parfumatului , crestinul are la indemina , infara de apa calda si sapun, toate felurile si esentele de mir , pe care le poate folosi !
Solutia demirosirii trupului este oprirea de la pacate si canonisirea celor facute, ispasirea lor prin penitenta .
Dar stiu ca este mult mai simplu sa dai citiva lei pe un parfum decit sa faci penitenta .
Revenim la ce am mai spus : depinde ce voiesti sa faci si unde sa ajungi !