Citat:
În prealabil postat de AlinB
Paralela este falsa.
"biserica" AZS (nu varianta reformata) recunoaste legitimitatea razboiului de aparare si nu califica omuciderea in acest context a incalcand porunca a 6a.
|
Nu știu de unde ai scos citatul, dar Biserica AZȘ nu poate recunoaște legitimitatea unui război, ea optând pentru pace. Reține că Biserica AZȘ nu este Biserica Ortodoxă.
Citat:
De altfel, asa cum am mai scris si evreii ucideau fara sa se considere asta o incalcare a poruncii a 6a daca era intr-un context legitim.
|
Evreii primeau porunca expresă pentru ucidere și aceasta doar în contextul teocrației. Sistemul actual de guvernare nu este teocratic, iar Dumnezeu nu dă poruncă expresă să ucizi pe cineva; dimpotrivă, de la Hristos încoace, creștinul se conduce după niște percepre clare. Doar Dumnezeu-Cel care a dat viață are dreptul s-o ia.
Citat:
Ori esti reformat ori nu cunosti invatatura propriei "biserici".
|
Nu sunt
reformist (
reformat nici atât), iar cel ce nu cunoaște învățătura Bisericii AZȘ, ești tu.
Citat:
Era adventist cand a participat la razboi?
|
Știu de cazul unui frate din biserica locală (a murit acum doi ani la vârsta de 95) care adesea povestea experiențele prin care a trecut pe front, în linia I. Șuierau gloanțele pe lângă el, dar el n-a ucis pe nimeni căci îi spunea tatăl lui "
băiete să nu ucizi". Era din familie de adventiști, nu știu dacă era botezat la data aceea. La sfârșitul războiului s-a întors acasă fără nicio rană.
Citat:
Serios? In ce perioada/context?
Erau reformati sau in Romania nu prea ajugeau directivele "adunarii generale"?
|
Tot în comunitatea noastră este un frate (îl cunosc bine) care în anii '60 a fost încorporat și luat la ochi din primele săptămâni că a refuzat să muncească în sabat. A ajuns în Tribunalul Militar și a fost închis la Aiud. Tot la muncă și tot refuzând să lucreze în sabat, deci a stat destul de mult și la izolare.
Citat:
Nu puteau face ca respectivul de mai sus, sa se inroleze si totusi sa nu omoare?
|
Fratele de care zic eu, fiind adventist (botezat) și din familie de adventiști (tatăl lui fusese inițial cantor în Biserica Ortodoxă) a fost încorporat într-un batalion de muncă, nu sub arme. În anii '60 nu era niciun război pe la noi, în afară de Războiul Rece...