View Single Post
Vechi 12.07.2012, 11:24:01
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
teologia ortodoxa patristica si filocalica este straina de aspectul juridic al mantuirii. Ortdoxia considera ca "pacatuim pentru ca murim", pentru ca suntem aproape morti duhovniceste (prin nasterea fireasca din parintii nostri ca urmare a pacatului stramosesc al lui Adam). Astfel toata atentia este indreptata catre eliminarea motii duhovnicesti ce implica lucrarea virtutii (si astfel nu mai ramane energie pentru lucrarea pacatului). Cum putem face acest lucru? Evident ca numai si numai intru Hristos Iisus prin harul Duhului Sfant, caci inceptului vietii duhovnicesti este Taina Sfantului Botez iar culminarea este Taina Sfintei Euharistii.
Aceste invataturi minunate sunt raspunsul la intrebarile pe care crestinii si le-au pus timp de sute de ani, sunt esenta unei ample gandiri teologice, insa, din pacate, pentru multi dintre noi, ca oameni simpli, sunt de neinteles datorita limbajului prea greu. De aceea te-as ruga sa dezvolti putin, in termeni mai accesibili, ideea de "eliminare a mortii duhovnicesti ce implica lucrarea virtutii". Cum reuseste omul, la modul practic, sa lucreze virtutea, cand stim bine ca suntem neputinciosi si oricat am incerca sa facem bine, tot rau ne iese sau facem rau pe alta parte?

Cum ne mantuim, mai precis? Pe pasi si la modul practic? Caci cred ca aceasta era de fapt intrebarea la care Annyta cauta raspuns.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14