Citat:
În prealabil postat de Doriana
Aceste invataturi minunate sunt raspunsul la intrebarile pe care crestinii si le-au pus timp de sute de ani, sunt esenta unei ample gandiri teologice, insa, din pacate, pentru multi dintre noi, ca oameni simpli, sunt de neinteles datorita limbajului prea greu. De aceea te-as ruga sa dezvolti putin, in termeni mai accesibili, ideea de "eliminare a mortii duhovnicesti ce implica lucrarea virtutii". Cum reuseste omul, la modul practic, sa lucreze virtutea, cand stim bine ca suntem neputinciosi si oricat am incerca sa facem bine, tot rau ne iese sau facem rau pe alta parte?
Cum ne mantuim, mai precis? Pe pasi si la modul practic? Caci cred ca aceasta era de fapt intrebarea la care Annyta cauta raspuns.
|
Cred că nu trebuie să deznădăjduim. Cu voință, susținută de rugăciune, spovedanie și împlinirea canonului, cred că reușim să ne lepădăm de păcat și să lucrăm virtutea. Bineînțeles, nu e ușor, este o transformare de durată și marcată, încă, de căderi neprogramate, dar graficul poate fi crescător.
Eu eram interesată mai mult de concept, de "ce este mântuirea". Când am afirmat că este o nevoie mai avansată, recunosc că am fost influențată de piramida nevoilor, a lui Maslow, care definește nivelele evoluției noastre, plecând de la nevoile primare de hrană, adăpost etc. și ajungând la nevoie de evoluție spirituală (care poate purta diverse nume). Această interpretare a nevoilor nu este un concept ortodox, mie mi s-a părut însă logic la un moment dat.
Este de interes și modul practic pentru mântuire, însă este un subiect prea amplu, zic eu, pentru a fi discutat aici. Plus că nu aș vrea să pricinuim sminteli...