Joi, 12 iulie, peste 20 de reprezentanți ai Bisericilor și comunităților religioase din întreaga Europă au fost prezenți la Bruxelles pentru a lua parte la întâlnirea anuală cu liderii Uniunii Europene, după cum informează
http://orthodoxero.eu. În acest an, discuțiile s-au concentrat asupra necesității de a întări solidaritatea între generații, precum și de a găsi soluții provocărilor demografice cu care se confruntă în prezent Bătrânul Continent. Aceasta a fost a opta întâlnire de acest fel, cea dintâi având loc în 2005, la inițiativa Președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
În deschiderea discuțiilor, dl. Jose Manuel Barroso, a atras atenția asupra câtorva dintre cele mai presante probleme cu care se confruntă Europa: rata extrem de ridicată a șomajului în rândul tinerilor, scăderea populației active și creșterea numărului de pensionari. Amplificate de actuala criza economică, aceste fenomene se transformă ușor într-un veritabil conflict între generații, a continuat Barroso, iar în aceste condiții devine evidentă necesitatea unui “contract între generații”. În acest sens, rolul pe care comunitățile religioase îl pot juca este extrem de important, dat fiind că acestea se află în situația ideală pentru a funcționa ca punți de legătură în cadrul societăților noastre.
La rândul său, Președintele Consiliului European, dl. Herman Van Rompuy, a subliniat faptul că religiile sunt, în general, preocupate de cultivarea relațiilor de comuniune între oameni, ceea ce poate fi extrem de valoros în sporirea solidarității între oameni, atât la nivel instituțional, prin organizarea unui sistem eficient de protecție socială, cât și la nivel inter-personal, prin întărirea, de exemplu, a relațiilor familiale.
Un subiect care a revenit adesea în cadrul discuției a fost necesitatea sprijinirii și consolidării valorilor familiei, considerată a fi o soluție cheie pentru depășirea crizei demografice cu care se confruntă în prezent țările europene. Arhiepiscopul romano-catolic de Bruxelles-Mallines, Monseniorul Andre-Joseph Leonard, a arătat că acest lucru se poate face numai prin implementarea unor măsuri concrete, de la politici fiscale favorabile la structuri sociale adecvate, ori chiar încurajarea imigranților de a veni în Europa împreună cu familiile lor.
De asemenea prezent la întâlnire, PF Macarie II, Arhiepiscopul Ciprului, a exprimat disponibilitatea Bisericii sale de a se implica în orice proiect ce vine în sprijinirea familiilor tinere.
PF Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei și al întregii Albanii, a subliniat faptul că „nicio generație nu apare din senin, iar de aici rezultă responsabilitatea noastră în formarea noilor generații. Mai mult decât atât, e necesar să reținem că solidaritatea este, înainte de toate, un act liber, un gest de dragoste, adăpat de credința în Dumnezeu, și care nu poate fi impus printr-un sistem de legi”. PF Anastasios a vorbit de asemenea despre comunitatea euharistică, care adună la fiecare liturghie, în jurul aceleași sfinte mese oameni aparținând tuturor generațiilor, reuniți într-o familie extinsă.
Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată la această întâlnire de către ÎPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh Patriarhal pentru relația cu organizațiile creștine internaționale și instituțiile Uniunii Europene.
http://orthodoxero.eu