Citat:
În prealabil postat de Adrianna
A avea o gandire critica nu este sinonim cu mandria, cu atat mai mult cu cat nu este o critica (acuza) adusa cuiva ci este o analiza la rece a informatiilor primite.
|
Analiza critica e buna, daca ai ceritudinea ca judeci corect.
Ori, tie
cine iti confera aceasta certitudine?
Citat:
Si nu putine din informatiile pe care le vad aici sunt critici (in sensul de acuze) aduse altora, deci nu vad de ce ar trebui trecute cu vederea atunci cand sunt false, si nu putine idei sunt in contradictie cu Biblia si iarasi nu vad de ce ar trebui trecute cu vederea doar pentru ca sunt date ca ortodoxe. Tot ceea ce este considerat ortodox trebuie sa fie in acord cu Biblia, iar asta nu este nici mandrie nici anti-Ortodoxie. Daca insa imi sugerati ca in Ortodoxie trebuie sa accept idei care contrazic Biblia, atunci tac si nu mai zic nimic.
|
Pai vezi tu, pentru a judeca cu Biblia, trebuie sa fii sigur(a) ca ai priceput Biblia cum trebuie, ori
tie cine iti da aceasta certitudine?
Nu este decat
incredere de sine care e vecina buna cu
fudulia (daca te-ai saturat de cuvantul
mandrie).
Faptul ca stii sa citesti din Biblie e certitudinea intelegerii ei corecte?
Sa fim seriosi.
Asta ar fi mers pe vremea lui Luther cand pentru un taran, a fi in stare sa citeasca din Biblie era pentru el echivalentul a unei facultati de teologie + 2 masterate. Si era cam jenant sa recunoasca ca nu pricepe mare lucru pe alocuri, asa ca ceea ce ii spunea dl. Luther sa priceapa era fara doar si poate "lumina divina".
Iar analiza lingivestica si de text si alte minuni ale rationalismului modern, mai ales de factura protestanta nu iti ofera nici macar un avantaj in plus fatza de tzranul in cauza, atat timp cat
premizele tale sunt gresite si viata ta spirituala e varza.
Citat:
Daca insa sunteti deacord ca Ortodoxia trebuie sa respecte Biblia pana in cel mai mic detaliu, pai atunci aratati-mi unde nu este corect din ceea ce spun.
|
Ti s-a aratat de multe ori dar din pacate
preferi sa ignori grosier ceea ce contrazice judecatile axiomatice pe care ti le-ai insusit.
Citat:
Si daca este nevoie sa imi aratati de o mie de ori si in o mie de feluri ca sa ajung sa pricep si eu o data, pai atunci puneti in aplicare virtutea rabdare si dati-mi raspunsurile cu pricina, va rog frumos.
Va multumesc!
|
Nimeni nu are atata timp la dispozitie si in plus, ar fi impotriva Sf. Scripturi.
Daca ai fi stiut intr-adevar Biblia cum pretinzi, ai fi stiut ca "o mie de ori si o mie de feluri" nu se regasesc in Biblie ci dimpotriva:
"
De omul eretic, după întâia și a doua mustrare, depărtează-te,
Știind că unul ca acesta s-a abătut și a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit." (Tit 3:10,11)
"De-ți va greși ție fratele tău, mergi, mustră-l pe el între tine și el singur. Și de te va asculta, ai câștigat pe fratele tău.
Iar de nu te va asculta, ia cu tine încă unul sau doi, ca din gura a doi sau trei martori să se statornicească tot cuvântul.
Și de nu-i va asculta pe ei, spune-l Bisericii; iar de nu va asculta nici de Biserică, să-ți fie ție ca un păgân și vameș." (Matei 18:15-17)