View Single Post
Vechi 13.07.2012, 14:44:19
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adrianna Vezi mesajul
Facultatile de Teologie le-am inceput anul acesta, atat Ortodoxa cat si Catolica.
La catolici o fac la seral (ca sa folosesc o expresie de la noi) iar anul acesta s-a studiat Filozofia si stiintele cognitive cu antropologia filozofica.
Iar cea ortodoxa o fac la distanta si avem intalnire cu profesorii o data pe trimestru pentru a ne indica ce si cum trebuie pregatit pentru examene. Este vorba despre Institutul de Teologie Ortodoxa Saint Serge din Paris.
Doamna Adrianna va doresc multa sanatate (trupeasca si duhovniceasca) sa puteti duce la bun sfarsit ceea ce ati inceput cu ajutorul harului lui Dumnezeu.

Citat:
În prealabil postat de Adrianna Vezi mesajul
Si apropos de sfintii catolici, profesorii mei au fost categorici: nu sunt recunoscuti de BO nici unul de dupa 1054. Multa pace!
Dar aceasta nu implica ca li se neaga sfintenia vietii intru Hristos Iisus
Va rog sa fiti foarte atenta la aceste aspecte.
Nu neg ca exista pozitii extremiste in BO care afirma ca sfintii romano-catolici de dupa 1054 (precum Sfantul Francisc de Asissi, Sfantul Anton de Padova, Sfanta Tereza de Avilla) nu pot fi sfinti ci sunt "inselari". Personal consider inoportuna, inadecvata si impertinenta o asemenea pozitie.

Exista diferente intre teologica romano-catolica si cea ortodoxa insa de aici si pana la a nega total spiritualitatea romano-catolica este dupa parerea mea "o prapastie de netrecut".

Exista pozitii ortodoxe (atat academice cat si filocalice) care respecta sfintii romano-catolici.

Concret: teologia ortodoxa nu este de acord cu teologia romano-catolica (primat papal, purgatoriu, imacullata conceptie, har creat) si nu cu persoanele din Biserica Romano-Catolica.

Teologia ortodoxa, asemnea indemnului Mantuitorului condamna nu omul pacatos, persoana umana ci cauzele pacatului: patimile, duhurile necurate, moartea duhovniceasca...

Doamne ajuta. Har si pace Domnul sa ne daruiasca.

p.s. am subliniat deja in alta postare ca este vorba de I cor 15,56 si nu de II cor.

Last edited by Eugen7; 13.07.2012 at 14:47:52.