View Single Post
Vechi 13.07.2012, 14:58:41
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adrianna Vezi mesajul
Ei, exact asta zic si neoprotestantii pentru a fi apoi acuzati de ortodocsi ca ei n-ar avea fapte! Si ei zic exact acelasi lucru!Multa pace!
Stiu asta dna Adrianna. Multumesc.
Problema cu invatatura cultelor neoprotestante nu este insa aceasta (putem vorbi de concordanta invataturii in acest sens) ci modul in care omul poate conlucra cu harul Duhului Sfant in vederea mantuirii, cum poate omul savarsi virtutea.
Cultele neoprotestante (marea lor majoritate), intrucat se bazeaza pe teologia protestanta, nega antropologia patrisitica (posibilitatea ca sufletul sa traiasca prin harul lui Dumnezeu pana la invierea mortilor), nega Sfintele Taine, neaga Sfanta Euharistie ca fiind impartasirea cu adevarat trupul si sangele Domnului, neaga ajutorul sfintilor in procesul de mantuire al omului, neaga teologia despre Maica Domnului, neaga posibilitatea indumnezeirii omului, neaga Preotia, condamna monahismul... si lista ar putea continua...

Pe de alta parte nu neg faptul ca in cadrul Bisericii ortodoxe au patruns si invataturi eronate (precum talismanele, vamile vazduhului) si chiar si aceea ca prin fapte se mantuieste omul: "tin post ca sa ma impartasesc, ca sa fiu vrednic..." si nu asa cum este corect (potrivit invataturii filocalice, patristice): "tin post tocmai pentru ca sunt chemat la Sfanta Impartasanie, si astfel trebuie sa ma curatesc cu ajutorul harului lui Dumnezeu sa fiu pregatit pentru o asemnea cinste ce mi se acorda... ca nu cumva sa fiu aruncat afara daca nu am <<haina de nunta>>"caci "multu sunt chemati, dar putini sunt alesi" evident pentru ca au raspuns corespunzator chemarii, caci din moment ce ne cheama Dumnezeu la mantuire EL vrea ca toti sa dorim acceptarea darului mantuirii manifestat in conlucrarea cu harul lui Dumnezeu in Sfintele Taine ale Bisericii.
Sunt teologi si parinti filocalici care combat cu toata vigoarea asemenea erori.

Last edited by Eugen7; 13.07.2012 at 15:03:46.