Subiect: Happyologia
View Single Post
Vechi 14.07.2012, 23:18:59
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Eu sunt asa, mai fraierica , mai circumspect din fire ... Dar citind postul din deschidere mi-am reamint ca in Scriptura se vorbeste f. rar despre Fericire, adica putin,iar acolo unde se vorbeste este in total alt sens decit in stintele enumerate .
Mai mult si mai des se vorbeste despre calea ingusta a mintuirii, despre jugul lui Hristos , despre purtarea crucii , despre viata ca jerfa , nu pt. ca asa vrem noi, ci pt. ca asa si este . Nu mai departe de :" ... Fericiti veti fi , cind va vor prigoni si va vor ocari si vor zice tot cuvintul rau impotriva voastra ..." Asemenea , fericirea mucenicilor nu a constat in Hapynologie ci in suferinta pura si profunda !...etc !
Dar despre o stiinta sau despre o preocupare stintifica de a fi fericit , eu , la nivelul meu de ignorant , nu am auzit in teologie .
Cred ca cel putin fortati lucrurile daca nu chiar le amestecati intr-un "carcalete siclam" !

Nu doresc sa o lungim si sa dam in discutii simandicoase , orgolioase sau chiar belicoase , ci din cauza motivatiilor pe care le dati in primnul post chiar doresc sa va intreb , ce intelegeti ca este teologia ortodoxa !
Ei lasati, nu va obositi degeaba. Nu am scris pentru dvs. In nici un caz nu ma asteptam sa gustati textul meu. Ar fi trebuit sa aveti alta copilarie, alt orizont, alti oameni semnificativi in viata dvs., alte experiente cruciale care sa va educe nazuinta spre fericire s.a.m.d.
Domnule Zaharia, e loc pe lumea asta pentru amandoi. Apreciez daca ajungem la un consens constructiv: eu nu ma bag peste exercitiile dvs. ortodoxe, dvs. va rog sa nu va faceti fiere neagra din pricina mea. E loc sub Soare pentru amandoi,pentru modul fiecaruia de a concepe si trai Ortodoxia si va propun sa nu ne calcam pe bataturi. In definitiv, aici pe forum fiecare isi alege topicul, opiniile, amicii.

Ca nu pricepeti o iota din anumite lucruri, este evident si nu pot decat sa va depling. Ca sunteti agresiv, sarcastic si secut atunci cand nu pricepeti si ca nu aveti bunul simt minimal ca sa va abtineti de la comentarii rautacioase, iarasi pricep: sunt doctor de nesimtiti si ciudati. Asta imi e trista si dubioasa specializare. Unii trebuie sa faca si asta, dupa cum medicii si cadrele medicale in general trebuie sa ia contact cu toate scarboseniile trupului.

Va rog sa ne respectam reciproc neplacerea fiecaruia de a se intalni cu celalalt, daca altceva mai bun nu suntem in stare sa facem.

Happyologia, daca veti citi vreodata vreun studiu din domeniu, nu este un demers de rafinare a gadilaturilor, ragaiturilor si altor lucruri asemenea. Este o sistematizare a demersurilor oamenilor de a obtine sentimentul plenitudinii vietii. Iar acest seniment este cel mai bine trait de ortodocsi, in caz nu ati remarcat. In starea cvasipermanenta de bucurie duhovniceasca, insotitoare nelipsita a procesului indelungat al pocaintei.
Ca sunteti ursuz si nesuferit ca fire, nu e neaparat o virtute. Dimpotriva!
Dar sa ma iertati, totusi. Eu nu va port pica, doar ca intelegeti ca nu trebuie sa fim toti ca dvs. Unii sunt altfel, chiar opusi in privinta unor caracteristici personale.
Cititi, totusi, Jurnalul Fericirii, al lui N. Steinhardt precum si orice alta carte de zidire sufleteasca. Iar de va veti bucura, sa stiti ca incepe sa adie un firicel de fericire. Nu-l strangulati!
Domnul sa ne miluiasca!
Reply With Quote