View Single Post
Vechi 15.07.2012, 01:17:18
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Fara vreo intentie de a polemiza, dar din perspectiva unei persoane care nu a cunoscut comunismul decat din relatari si din carti, am inceput sa pun la indoiala faptul ca "pe vremea aceea" erau atat de multi oameni corecti, onesti, morali, ospitalieri educati, preocupati sa isi educe copiii etc. Cred - si mi-ar placea tare mult sa gresesc - ca atunci, ca acum, multi se dadeau dupa duhul lumii si nu aveau niste principii bine inradacinate. Era incurajat de societate, de partid un anumit set de valori, atunci acela era urmat, ca sa nu vina represaliile, rusinea, oprobriul public. Acum e promovat alt set de valori, cu mult mai facil de indeplinit, apai asta e preluat, ca, deh, trebuie sa fim si noi in randul lumii. Sincer, eu nu as da doi bani pe o moralitate implementata social sau politic. Se duce spoiala la prima revolutie.
Suntem frunze batute de vant. Se intampla sa mai bata si vanturi favorabile, sa mai fie si primavara, dar in absenta lui Hristos si a principiilor crestine, tot sub un vraf de frunze moarte ajungem.
Din pacate, ai dreptate, oamenii nu erau mai educati ca acum, de duhovnicesti nu mai vorbesc, existau doar mai multe directii din care erai obligat sa tii cont de anumite norme.

De la scoala - unde profesorii aveaua autoritate (inclusiv in directia administrarii de pedepse fizice) si desi scaderea notei la purtare era o raritate se tinea cont de acest aspect pna la aspectul legal care functiona mult mai bine ca acum.
Chiar si vecinul mai in varsta avea autoritate sa puna copii la punct atunci cand sareau calul si nu risca sa ia bataie de la adolescenti ca acum.

Asa cum s-a spus deja, oameni de omenie se gaseau si atunci, se gasesc si acum.

Omul in cauza fost norocos - a avut parte doar de experiente fericite si de aici a cam generalizat nitel si din pacate si altii au cazut in aceeasi plasa ajungandu-se la afirmatii absird generalizatoare de genul "inainte oamenii erau mai buni".

Solutia?
Sigur, o re-increstinare a romanului ar fi bine venita desi nu se stie daca nu tine mai mult de utopie.
Sau accentul pe educatia civica, reinvigoararea legii si aplicarea ei cu strictete, etc.

Adevarul este insa ca nu exista solutii de masa realiste sau oricum nu in masura sa ne priveasca personal, fiecare daca isi face treaba (bine) in patratica lui, vom trai intr-o lume mult mai bune.

Dar din pacate, daca e sa fim cinstiti cu noi insine, fiecare avem destule sa ne reprosam..
Reply With Quote