View Single Post
Vechi 15.07.2012, 14:51:23
Adriana Cluj
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Fara vreo intentie de a polemiza, dar din perspectiva unei persoane care nu a cunoscut comunismul decat din relatari si din carti, am inceput sa pun la indoiala faptul ca "pe vremea aceea" erau atat de multi oameni corecti, onesti, morali, ospitalieri educati, preocupati sa isi educe copiii etc. Cred - si mi-ar placea tare mult sa gresesc - ca atunci, ca acum, multi se dadeau dupa duhul lumii si nu aveau niste principii bine inradacinate. Era incurajat de societate, de partid un anumit set de valori, atunci acela era urmat, ca sa nu vina represaliile, rusinea, oprobriul public. Acum e promovat alt set de valori, cu mult mai facil de indeplinit, apai asta e preluat, ca, deh, trebuie sa fim si noi in randul lumii. Sincer, eu nu as da doi bani pe o moralitate implementata social sau politic. Se duce spoiala la prima revolutie.
Suntem frunze batute de vant. Se intampla sa mai bata si vanturi favorabile, sa mai fie si primavara, dar in absenta lui Hristos si a principiilor crestine, tot sub un vraf de frunze moarte ajungem.
1. Cineva de pe forum a spus: ce nu a reusit sa faca comunismul, a facut capitalismul.
.......

2. Pentru ca Raluca (cred) a adus vorba despre prigonirea bisericii in acea epoca:

Un aspect despre credinta si practicarea credintei in epoca trecuta...chiar daca acestea se petreceau cu teama, in ascuns, in tacere, fara prea multa vizibilitate: doar doua exemple (sunt multe, multe in afara acestora....)

Acestia nu s-au sfintit in capitalism....http://www.sfintii-inchisorilor.ro/, http://desprecredinta.wordpress.com/...ele-comuniste/

Nici acestia nu erau chinezi, ci tarani si oraseni din Romania:

""Fagarasenii l-au iubit nespus pe parintele Arsenie Boca, precum si parintele i-a iubit. Spunea adesea, celor care il cautau, ca Țara Fagarasului este un loc protejat. „ «Sa nu va fie frica, caci Țara Fagarasului este pazita de Maica Domnului. Sta Maica Domnului in coate si genunchi si se roaga pentru Țara Fagarasului.» Iar eu i-am spus: «Vai, Doamne, cum sa fim noi asa de vrednici, noi – niste pacatosi, ca sa stea Maica Domnului in genunchi, sa se roage pentru noi!? ». Și mi-a raspuns: «Asculta aici, Silvia, la voi e manastire la Sambata, se face manastire la Bucium, se face la Berivoi, se face la Dejani si se mai face una… Deasupra la muntii vostri veti vedea o stea cu coada. Cand o veti vedea, se va intampla ceva (atunci a inceput Revolutia). Și tot in Muntii Fagarasului se va arata o cruce de stele, iar atunci va mai fi ceva: un eveniment mare»“, marturiseste Silvia Toacse din Copacel.

Parintele a vorbit mult despre fagaraseni, chiar si cand a plecat dintre ei. Preasfintitul Daniil al Varsetului, episcop al romanilor din Serbia, a marturisit ca Parintele Arsenie spunea adesea despre locuitorii din zona ca sunt „poporul meu in picioare“. Le vorbea frumos oamenilor, ii dojenea daca era cazul si ii indruma spre calea cea buna, iar oamenii il cautau: la Sambata, la Prislop, la Sinaia, la Draganescu, unde mergea, oamenii il urmau. ""

Marea majoritate a romanilor nu si-au parasit credinta in acea epoca, ba dimpotriva, mergeau pe ascuns la biserica, mergeau sa-si boteze copiii si sa se cunune religios pe ascuns (cativa nepoti ai mei au fost botezati astfel, tatii erau militari, iar parintii s-au cununat religios in ascuns).

Last edited by Adriana Cluj; 15.07.2012 at 15:43:49.
Reply With Quote