View Single Post
  #2  
Vechi 16.07.2012, 09:36:17
ioan cezar
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Ma grabesc sa adaug un amanunt referitor la motivatia initierii topicului: sunt cu adevarat interesat de acest aspect al relatiilor dintre teologie si alte preocupari umane, intrucat doresc sa inteleg mai bine teologia si, desigur, conditia omului.
Am devenit constient treptat de cateva capcane ale reprezentarii teologiei, una fiind cea a autoinchiderii. Teologia e una, reprezentarea ei in mintea oamenilor e altceva. Reprezentarile sufera de diverse metehne, dr acest lucru poate afecta si mersul teologiei, implicit al vietii practice.

Nu sunt nicidecum dornic sa initiez o polemica cu dl. Zaharia pe acest subiect, mai ales ca banuiesc (sau sper) ca domnia sa nu este adeptul unei claustrari sociofobe a teologiei. Am amintit insa de polemica de pe topicul respectiv pentru a avea un reper in contextul acela si un punct de plecare pentru dezbateri.

Personal, asa cum nu pot rupe medicina de fizica si de chimie, de biologie si de tehnologie, la fel cum nu pot rupe pedagogia de psihologie, de istorie si de toate celelalte stiinte
nu pot sa concep teologia fara a aminti discipline intim corelate cu ea: PEDAGOGIA (vorbim despre Invatator si de Invatatura Domnului), filosofia, logica, etica, morala, FILOLOGIA (parca la teologie se studiaza serios ebraica, greaca veche, latina, slavona etc., mai nou engleza si franceza de nivel avansat), literatura, lingvistica, ISTORIA, MUZICA, dreptul (exista disciplina DREPT bisericesc la facultatea de teologie), retorica, psihologia, sociologia, ARTELE PLASTICE, arhitectura, stiinta constructiilor (Manole mesterul Monastirii era oare sofer de taxi sau mai degraba mare mester in constructii?), politica (stiintele politice) s.a.m.d.

Incat, mai degraba as fi curios sa aflu cam cu ce disciplina nu are teologia relatii de schimb reciproc si impreuna -zidire, decat cu care are...

Amintesc si de faptul ca in trecut preotii erau oameni foarte invatati, cu multe capacitati, abilitati si competente - cum zicem noi profesorii moderni, si reamintesc ca Biserica a fost leaganul culturii si stiintelor lumii.

Amintesc de asemenea ca in prezent facultatea de teologie este parte din nimic altceva decat UNIVERSITATE.
Oare aceasta nu spune nimic?...

Sper ca aceste minime conexiuni au o oarecare greutate in pledoaria mea (ca sa imi precizez din start si pozitia) pentru o reprezentare integrativa a teologiei in lume, iar nu pentru o conceptie autista sau/si schizoida, schismatica.

Totusi, am ramas usor nedumerit si ma intreb daca nu cumvama insel in privinta teologiei. Astfel ca intrebarea malitioasa "ce intelegeti prin teologie ortodoxa" este mai degraba oportuna si constructiva decat nepotrivita...

Last edited by ioan cezar; 16.07.2012 at 09:45:36.
Reply With Quote