Citat:
În prealabil postat de Doriana
Deci toata responsabilitatea e a nasilor... Iar nasii sunt asa cum sunt majoritatea ortodocsilor: neinvatati si ei de catre nasii la randul lor. Deci slabe sanse de catehizare. E trist. Se spune ca poporul piere din lipsa de cunostinta...
|
Doriana apreciez onestiata ta.
Constat ca observatiile tale sunt pertinente si binevenite. Ortodoxia inseamna sfintenie... nu vorbe goale. Ortodoxul care se ascunde in spatele cuvintelor invataturii ortodoxe se aseamna fariseilor si carturarilor care stiau corect invatatura lui Moise insa doar vorbeau despre ea si nu doreau sa o implineasca in Adevar.
Dupa cum spun Sfintii Parinti si filocalia, ortodoxia se popovaduieste duhovniceste (prin conclucrarea cu harul Duhului Sfant)... si doar daca este nevoie se folosesc cuvinte. Si demonii cred si se cutremura... si ei vorbesc cuvantul evangheliei... insa nu implinesc nimic, nu conclucreaza cu harul Duhului Sfant, ei doar doresc sa strabe Adevarul (care implica atat intelesul cuvantului cat si fapta).
Sfantul Simeon Noul Teolog, Sfantul Serafim de Sarov... sunt doar doua exemple elocvente.
Biserica Ortodoxa, Sfintele Taine sunt depline... insa asta nu implica mantuirea, sfintenia implicita a tuturor membrilor ci doar ca ei au aceasta posibilitate. Nici preotii nu sunt scutiti de judecata... ba mai mult judecata lor va fi si mai aspra caci "celui ce mult i s-a dat mult i se va cere" si "sluga care a stiut si nu a facut mult va fi batuta".
"Nu tot ce imi zice Doamne Doamne se va mantui... ci cel ce face voia Mea, cel ce asculta Evanghelia si o implineste" spne Domnul ... in practica (duhovnicesca in primul rand si apoi fizica)... si aceasta se reflecta in fapte, caci ceea ce este omul in interior se vede in faptele sale care sunt urmare a gandurilor inimii.
In inima omului (cugetul inimii) poate sa imparateasca fie Dumnezeu fie patimile si demonii si astfel apare: satanofilia, satanolatria, satanomorfia...
Filocalia este elocventa in acest sens.
Asadar sa luam aminte. Doamne ajuta. Har si pace.