Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
Nu după ce vrem noi, ci după ce vrea Dumnezeu. Ai vreo dovadă că în Ziua Judecății Dumnezeu ne va judeca după Tradiție?
|
Dumnezeu ne judeca dupa cum am conlucrat cu harul Sau conform mantuirii primite in dar. Cum am inmultit talantul mantuirii, viata duhovniceasca prin conlucrarea cu harul lui Dumnezeu intru Hristos Iisus? Ce roade ale sfinteniei am adus?
Evident ca Sfanta Traditie, folocalia tocmai despre viata duhovniceasca vorbesc... cum poate omul sa se lupte cu patimile sale si cu atacurile demonice care il impiedica pe om sa il lase pe Hristos Iisus sa se salasluiasca in el... pe scurt filocalia descrie drumul pe care oamul poate ajuge la starea mantuirii, sfinteniei desavarsite: indumnezeirea cad poate marturisi "nu mai traiesc eu ci Hristos traieste in mine". Evident ca filocalia se bazeaza pe Sfanta Scriptura, pe Hristos, pe mantuirea primita in dar, pe experienta sfinteniei oamenilor care au ajuns la nivelul indumnezeirii prin har... pe scurt: pe conlucrarea cu harul Duhului Sfant.
Asadar sa luam aminte. Domnul sa ne daruiasca har si pace.
P.S. In urma judecatii, multi vor observa ca s-au osandit pe ei insai la starea de moarte vesnica duhovniceasca... chiar daca au avut Bilbia in mana (insa s-au bazat exclusiv pe literea ei si nu pe Duhul), insa nu au conlucrat mantuirea cu harul lui Dumnezeu intru Hristos Iisus, nu au rodit sfintenia in faptele lor... caci ei au fost asemenea demonilor care "cred si se cutremura" dar nu asculta de Dumnezeu, nu fac voia Lui caci Hristos ne cheama la sfintenie, la desavarsire, la indumnezeirea prin har: "Fiti desavarsiti precum Tatal vostru desavarisit este" Izvor al: sfinteniei, bunanatii, intelepciunii este doar Dumnezeu.