Subiect: Cititul
View Single Post
Vechi 19.07.2012, 14:36:25
Annyta
Guest

Implicit Cărțile vătămătoare de suflet

Sper că subiectul tratat în articolul următor se potrivește acestui topic (nu am vrut să deschid unul nou):

http://www.crestinortodox.ro/sfaturi...et-136511.html

Aș vrea să discutăm aici despre un caz concret, pe care l-aș încadra în categoria "cărților de dezvoltare spirituală". Cazul concret este "Puterea prezentului" de Eckhart Tolle. Alte exemple ar putea fi cărțile lui Michael Newton, "Călătoria sufletelor" și "Destinul sufletelor". Am o prietenă căreia îi plac mult asemenea cărți și care mi le recomandă și mie. "Călătoria sufletelor" și "Destinul sufletelor" le-am citit acum 3 ani cu destul interes. "Puterea prezentului" am cumpărat-o acum doi ani și am reușit să citesc cam jumătate - nu m-a atras. Mi se pare un amalgam de idei culese din mai multe religii sau discipline "științifice", cu termeni abstracți, cu pretenții de a fi atotcuprinzătoare și revelatoare pentru un mod de viață mai bun... Îmi pare rău că nu am capacitatea de a o descrie mai bine. Jumătatea pe care am citit-o, am citit-o cam acum 2 ani, și de altfel nici nu am terminat cartea.

Am scos-o din bibliotecă zilele acestea, pentru că am întâlnit o persoană care apreciază această carte și vrea să discutăm pe marginea ei. Această persoană este interesată de Dumnezeu, vrea să afle mai multe despre ortodoxie, despre Tainele Bisericii... Din punct de vedere al lecturilor, se pare că este înclinat mai degrabă spre asemenea cărți, "de spiritualitate", care mie mi se par, dacă nu vătămătoare, cel puțin discutabile. Cum altfel ar putea fi o carte fără Dumnezeu, sau în care Hristos este dat doar ca exemplu de "personaj care a conștientizat originea sa divină", sau ca exemplu de învățător spiritual, precum au mai fost și alții -și nu ca Fiul lui Dumnezeu, Persoană a Sfintei Treimi?

M-ar interesa și părerile voastre despre cum am putea ajuta astfel de oameni, care îl caută, zic eu, pe Dumnezeu, însă rătăcesc pe drum... Cum vi se par astfel de cărți? Oare de ce au mai mult succes la public decât Biblia? De ce unii considerată Biblia o poveste învechită și vin cu interpretări elucubrante care prind, însă, la public? Mi-aș dori să fiu stăpână pe învățătura noastră ortodoxă și să o pot explica și altora, atragându-le atenția asupra rătăcirilor, însă nu sunt :-(
Reply With Quote