View Single Post
Vechi 20.07.2012, 10:05:46
catalin_ catalin_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.05.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
De multe ori am auzit pe ortodocși vorbind despre har și despre cum vine harul și tot de multe ori am simțit ca subînțeles din partea lor că harul le vine ortodocșilor doar prin Sfintele Taine. Totuși tot teologia ortodoxă, spre exemplu cea a lui Grigorie Palama sau a lui Simeon Noul Teolog, vorbește despre împărtășirea harului și chiar despre îndumnezeirea prin har dar în afara a ceea ce de obicei este denumit sacrament al Bisericii. Din punctul de vedere ortodox prin urmare harul dumnezeiesc nu se împărtășește doar prin sacramente, iar dacă totuși vrem să menținem această poziție că harul se împărtășește numai prin Sfinte Mistere atunci probabil soluția ar fi extinderea noțiunii de Sfânt Mister; îndumnezeirea prin har de care vorbește Grigorie Palama sau Simeon Noul Teolog este propriu-zis o experiență tainică, misterică sau misterială chiar dacă ea are loc propriu-zis în afara unui sacrament administrat de Biserică.

Asta nu înseamnă că spun că harul sfințitor și îndumnezeitor lucrează pentru cei care nu sunt încorporați în Trupul Mistic sau Tainic al Bisericii prin Sfintele Taine, dar spun că ortodoxia învață, spre deosebire de ceea ce susțin mulți iubitori de preoți care taie frunza la câini, că harul, pentru cei încorporați în biserică și implicit în viața sacramentală, nu lucrează exclusiv prin Sacramente.

Dacă există obiecții ortodoxiste, sau ale celor care iubesc tăierea ortodoxistă a frunzelor la câini, sau ale unor încrâncenați, le aștept.
Salutari! incep cu o intrebare : stii cumva ce este harul ?
Dumnezeu e vesnic, fara mutare sau umbra de schimbare, atottiitor si izvorul vietii. Omul e un "vas " care in functie de cat este de curat si deschis primeste darurile Sfantului Duh dar....care " sufla unde voieste". Din acest motiv sectantii si ereticii nu inteleg(eti)ortodoxia pentru ca ea este traire si nu dogma . Duhul da viata dogmei iar litera ucide . Deci daca esti traitor si saruti o icoana cu sufletul si cu mintea in Dumnezeu nu vei putea explica ce simti cu toate vrafurile de carti pe care le-ai studiat. Spunea Sfantul Serafim de Sarov ca toata viata crestinului (autentic) este incercarea de a dobandi harul dar mai ales de a-l pastra. Ca sa-l dobandesti s-au macar sa-l intalnesti trebuie batuta aceiasi carare : ortodoxia. Eu nici nu l-am dobandit deci nu am ce pastra. Dar tu se vede ca esti plin de "el".
Reply With Quote