Citat:
În prealabil postat de Eugen7
Dar aceasta nu implica ca li se neaga sfintenia vietii intru Hristos Iisus 
Va rog sa fiti foarte atenta la aceste aspecte.
Nu neg ca exista pozitii extremiste in BO care afirma ca sfintii romano-catolici de dupa 1054 (precum Sfantul Francisc de Asissi, Sfantul Anton de Padova, Sfanta Tereza de Avilla) nu pot fi sfinti ci sunt "inselari". Personal consider inoportuna, inadecvata si impertinenta o asemenea pozitie.
Exista diferente intre teologica romano-catolica si cea ortodoxa insa de aici si pana la a nega total spiritualitatea romano-catolica este dupa parerea mea "o prapastie de netrecut".
Exista pozitii ortodoxe (atat academice cat si filocalice) care respecta sfintii romano-catolici.
|
Cand am reintrat pe forum am gasit din intamplare (sau nu) chiar mesajul tau. Si cand am intrat ultima oara tot despre acest lucru ti-am scris:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=510
Tu priveste aceste lucruri nu din perspectiva ortodoxa, ci din perspectiva potestanta, care e adusa de ecumenism. Nu cred ca iti dai seama ca nu e cea ortodoxa, pentru ca aceste conceptii ecumeniste s-au infiltrat subtil si acum par ca si cum ar fi de cand lumea. De fapt conceptiile ecumeniste sunt niste aiureli protestante care nu au mai mult de 100 de ani vechime. Dar au avut succes datorita secularismului si relativismului care dilua invatatura adevarata.
Am intrebat pe toti cei ce aveau conceptii ecumeniste unde exista scrisa aceasta invatatura? Nimeni nu a stiut, pentru ca nu exista in ortodoxie. Ca si alte invataturi ale protestantilor, se bazeaza pe cateva citate interpetate gresit si pe omiterea intentionata a referirilor explicite din invatatura ortodoxa. Adica pe nimic, pentru ca e o invatatura falsa, nu are pe ce sa se bazeze.
Tu ii faci acum extremisti pe toti duhovnicii si sfintii din ortodoxie. Probabil fara sa stii (ca daca stii nu e prea bine) ca e asa. Si astfel fara sa vrei sa faci pe placul invataturii protestante care au o problema cu sfintii. Chiar nu de mult am dat un citat din Par. Arsenie Papacioc care spunea ca nu exista mantuire in afara BO, citandu-l si pe sf. Iustin Popovici.
Iata doar intr-un singur loc ce marturiseste BO, lucru care bineinteles ca nu e tinut la vedere de curentul ecumenist ortodox. Sinodul pan-ortodox a hotarat toate acestea, deci nu e loc de interpretari:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=12777
VI. Orișicine ar spune că Papa e capul Bisericii și nu Hristos Dumnezeu, și că Papa are autoritatea de a trimite în Rai prin scrisorile sale, și că poate ierta păcatele prin plata indulgențelor,
unul ca acesta să fie anatema.
I. Orișicine nu ar mărturisi cu inima și cu gura că este mădular al Bisericii de Răsărit botezat ortodox și că Sfântul Duh purcede numai de la Tatăl ființial și ipostatic, așa cum Hristos spune în Evanghelie, ci Duhul purcede de la Tatăl și de la Fiul în același timp, unul ca acesta să fie lepădat afară de Biserică și să fie anatema.
V. Orișicine ar spune că atunci când mor, sufletele creștinilor care s-au pocăit în această viață dar nu și-au câștigat mântuirea merg în Purgatoriu – care este un basm grecesc – unde focul și chinurile îi purifică, și ei cred că nu sunt chinuri veșnice – așa cum credea blestematul Origen – și dau din această pricină slobozire păcatelor, pe unii ca aceștia îi dăm anatemei.
Acum sper ca ai inteles care e invatatura ortodox si nu e deloc neclara cum vor sa induca ecumenistii eterodocsi. Sa ascultam mai bine de Biserica si de sfinti si nu de ratacirile spuse de pastorii protestanti.
Mai spui si ca exista pozitii filocalice care respecta sfintii catolici. Si asa ajungem sa ii bagam la sfinti si pe Arie, Nestorie, dupa capul nostru, fara numar ca nu dam de la noi.