View Single Post
Vechi 23.07.2012, 13:30:45
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Auzi, prietene, dacă tu ai impresia că în catehismul ăla este cuprinsă toată credința și cunoașterea ortodoxă, te înșeli. Dacă pun Sfânta Scriptură și numai volumele din patristica editată de Migne, adică 161 de volume Patrologie Greacă și 221 de Patrologie Latină, o să vezi că se adună un material care nu poate fi cuprins așa simplu într-un simplu catehism. Credința ortodoxă este mai mult decât o credință de catehism, ca să nu mai pun la socoteală că lucrurile alea din catehism mai trebuie și înțelese. Reperele fundamentale ale unui creștin sunt Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție. Ortodoxia de larg consum o las altora să o mestece în continuare. Și în general credința ortodoxă este mai mult decât înțelegi tu din ea, de aceea recomandarea mea este ca să te înalți tu mai sus în ortodoxie, nu să cobori toată ortodoxia la nivelul tău. Nici eu nu vreau să polemizez fără rost pentru că văd unele lucruri pur și simplu nu le înțelegi și nu te condamn pentru asta.
Marea majoritate a sfintilor ortodocsi nu cred ca au citit cele 161+221 volume.
De fapt, probabil nici macar unul singur.

Probabil ca nici macar cei care le-au scris pe fiecare in parte dupa autor, n-au citit atat.

Pentru ca au avut un Profesor mai bun decat o tona de carti care de altfel se studiaza si prin facultatile de teologie neoprotestanta si nu-i fac deloc pe aia ortodocsi.

Trebuie ceva mai bun decat o tona de carti pentru a pricepe ce este si ce nu este "ortodoxie de larg consum" si mai ales sa ai discernamantul care trebuie astfel incat fugind de greselile altora sa nu ajungi tu sa cazi in altele de N ori mai mari.

Last edited by AlinB; 23.07.2012 at 13:34:40.
Reply With Quote