View Single Post
Vechi 23.07.2012, 14:32:34
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Catalin2 oare cunosti ceea ce vorbesti sau doar ai impresia ca ai inteles? E bine ca studiezi catehismul insa el trebuie sa fie doar un indemn catre studiul si trairea teologiei patristice.

Sfantul Moise si Sfantul Ilie, sfinti ai legii vechi prin preotia vechi testamentara care a luat sfarsit la intruparea Mantuitorului, au fost prezenti in trup la Schimbarea la Fata a Manutuitorului pe muntele Tabor (inaite ca Hristos Iisus sa fie preaslavit in inviere).

Astfel ortodoxia patristica afirma inechivoc, harul lui Dumnezeu a lucrat si in vechiul tesament, prin harul preotiei lui Melchisedec si preotia lui Moise insa in mod nedeplin, nedesavarsit (indumnezeirea fiind imposibila)... indumnezeirea este posibila numai si numai intru Hristos Iisus caci deplinatatea vietii duhovnicesti este exclusiv in Hristos Iisus.
Cred ca afirmatia asta am scris-o doar eu de cateva zeci de ori, bineinteles ca stiu despre ce a vorba. In celelalte zeci de mesaje am facut si mentiunea despre exceptiile lui Enoh si Sf. Ilie, doar de data asta nu am mai scris ca sa scurtez. E vorba de Enoh, despre Moise nu se stie exact daca a fost luat si cu trupul.
In legatura cu faptul ca nimeni nu s-a mantuit pana la Hristos e o invatatura cunoscuta a invataturii ortodoxe. Nu e doar ortodoxa, ci si catolica. Dar ca sa nu se inteleaga iar gresit, s-au mantuit cei care au fost luati de Iisus din Iad dupa rastignire, dreptii din Vechiul Testament.
Reply With Quote