View Single Post
Vechi 23.07.2012, 15:20:08
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Ma iertati ca intervin si reformulez: mie imi pare ca Decebal nu ocoleste, ci dimpotriva asaza Sfanta Biserica si Sfintele Taine pe un loc secund, ca o treapta inferioara, sub gnoza si relatie misterica...
Nu reiese din nimic din ce am postat o astfel de interpretare falsă. Nu văd Biserica, Sfintele Mistere și cunoașterea decât împreună, pentru mine nu există separare, doar că există să zic așa două niveluri prin care pot fi privite aceste lucruri, două modalități de accedere la Sfintele Mistere sau Taine, și care amândouă sunt roadele harului lui Dumnezeu: prin credință și prin cunoaștere. Ca să vedem dacă avem pe ce se susține o asemenea poziție facem apel la Sfântul Simeon Noul Teolog care vorbea clar despre putința unei oarecare vederi a luminii dumnezeiești care se află în Sfânta Euharistie. Unii deci primesc Sfintele Mistere prin credință, alții le mai primesc și prin cunoaștere pentru că au primit în prealabil iluminare prin har de la Dumnezeu asupra conținutului realității euharistice.

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Cred ca vom primi o mostra din gnosticismul dizolvant, din practica "misterelor" (orfice?) s.a.m.d.
Mircea Eliade si Petru Culianu ne viziteaza... Si ne invata, desigur, ce vroiau sa spuna de fapt Sfintii Parinti, Sfanta Traditie... Aflam astfel despre Isaac Sirul, despre Grigorie Palama, despre toate. Ce erau acestia? Niste gnostici, practicanti de misterii (si asa trebe sa devenim si noi!, de voim sa ne mantuim si sa ne desavarsim)
Dacă revelația și gnoza Sfintei Scripturi și a Sfinților Părinți sunt pentru dumneavoastră gnosticism dizolvant, deși nu am pomenit absolut nimic despre gnosticism și nici despre vreo învățătură gnostică, vă las sănătos să aprofundați "ortodoxia" de larg consum, consumeristă, falsificată de niște șmecheri interesați, strecurată și filtrată în mod autentic după duhul veacului acestuia. Rezultatele "creștinismului ortodox" făcut pentru plăcerea auzului majorității democratice neinițiate autentic în viața spirituală și hrănită pe bani frumușei cu surogate se văd la tot pasul și al naibii de bine. Românii "ortodocși", "credincioșii" în marea și zdrobitoarea lor majoritate sunt ocupați și preocupați în general exclusiv cu cele ale veacului acestuia, deși mai răsare de la Dumnezeu câte unul sau altul pentru a mai cerceta și lucrurile adevărului. Christos a venit să propovăduiască și să instituie o Împărăție a Spiritului, împărăție din care se vede cu ochiul liber că "ortodocșii" în marea lor majoritate nu vor să facă parte. Și nici "trimișii" nu prea le spun nimic din multe motive.
Reply With Quote