Citat:
În prealabil postat de catalin2
Desigur, al treilea lucru necesar pentru mantuire sunt faptele. Toate trei impreuna, concomitent.
|
Aveti o intelegere eronata a notiunii de timp cat si a celei de manutire conform teologiei patristice. Cum putem vorbi de concomintenta a acestor trei in care cauzalitatea are un rol important? Daca sunt concomintente care pe care cauzeaza?
Vietuirea duhovniceaca intru Hristos Iisus care incepe prin Tainsa Sfantului Botez este cauza inceputului conlucrarii mantuirii cu Hristos Iisus prin harul Sau, intrucat omul "conlucraza cu frica si cutremur mantuirea sa"(Filipeni) intru Hristos Iisus prin harul lui Dumnezeu.
Sfintii Pustinici, stalpnicii care au conlucrat cu Harul lui Dumnezeu intru Hristos Iisus mantuirea pe nivelul indumnezeirii (prin har) ce fapte au facut in afara de rugaciunea continua ce a avut ca scop afirmatia: "Nu mai traiesc eu ci Hristos traieste in mine" (Galateni).
Omul, dupa Taina Sfantului Botez nu trebuie decat sa se lupte patimile si cu demonii care il impiedica sa il lase pe Hristos sa traiasca in el. Astfel scopul vietii duhovnicesti a omului intru Hristos Iisus este afrimatia "nu mai traiesc eu ci Hristos Iisus traieste in mine"(Galateni) si acesta se vede exclusiv in faptele pe care le fac eu omul in conclucrare cu harul lui Dumnezeu.
Sfintii Parinti afirma inechivoc: sigurul lucru care apartine omului personal sunt pacatele, caci orice lucru bun este savarsit de om ajutat fiind de Dumnezeu. Acest lucru este elocvent aratat in cazul Sfintilor lui Hristos.
Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.